РБК daily: Час звільняти

РБК daily: Час звільняти
nato.int

Вчора Верховна Рада (ВР) України позбавила країну головного дипломата, депутати проголосували за відставку Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ України. За постанову № 4135, внесену депутатом від Партії регіонів Василем Кисельовим, проголосували 250 депутатів з 429 зареєстрованих у залі. Причому за звільнення проголосували навіть 49 депутатів від фракції БЮТ, що відразу ж змусило Президента Віктора Ющенка звинуватити прем'єра Юлію Тимошенко в порушенні домовленостей, досягнутих Президентом і прем'єром раніше.

Досить рутинний парламентський захід - заслуховування інформації міністра закордонних справ України стосовно рішенням міжнародного суду щодо острова Зміїний у Чорному морі – перетворилося на справжньою сенсацією з наступним з'ясуванням відносин між майже всіма політичними силами. ВР відправила у відставку міністра закордонних справ Володимира Огризка, який, до речі, ще недавно погрожував оголосити персоною нон грата російського посла в Україні Віктора Черномирдіна.

Вирішальними стали голоси перебіжчиків з БЮТ, який нібито славиться своїм твердим внутрішнім "імперативним мандатом" та сталевою партійною дисципліною.


Взагалі зрозуміти гнів народних депутатів можна. Рішення, яке 3 лютого прийняв Міжнародний суд ООН в Гаазі, багато українських політиків називають компромісним. Цей "компроміс" полягає в тому, що Румунія отримала не всю спірну територію багатого нафтою і газом континентального шельфу, а тільки 80%. Ну а сам Зміїний отримав офіційний статус острова і все-таки залишився в складі України.

Тому поки дипломатичне відомство разом з секретаріатом Президента рапортувало про черговий міжнародний успіх, опозиція робила свою справу. Цікаво інше - в підсумку вирішальними стали голоси перебіжчиків з БЮТ, який нібито славиться своїм твердим внутрішнім "імперативним мандатом" та сталевою партійною дисципліною. Принаймні глава країни Віктор Ющенко відставку міністра закордонних справ назвав несвоєчасною і необґрунтованою, він підкреслив при цьому, що, підтримкою звільнення міністра, БЮТ порушив домовленості, досягнуті Президентом і прем'єром. Джерело РБК Daily в уряді України пояснило, що такі домовленості були, однак домовлялися про них Ющенко та Тимошенко ще більше року тому, коли відносини не були зовсім зіпсованими. До речі, Юлія Тимошенко хоча і заявила, що пан Огризко її радикально не влаштовував як міністр, "оскільки він непрофесіонал", але все-таки висловила розчарування тим, що третина фракції БЮТ проголосувала за відставку. Втім, дивного тут нічого немає, оскільки, як уже неодноразово наголошували експерти, монолітність Блоку Тимошенко поширюється тільки на економічні питання.
Домовленості були, однак домовлялися про них Ющенко та Тимошенко ще більше року тому, коли відносини не були зовсім зіпсованими.
В українському МЗС відставкою свого шефа були трохи шоковані. Правда, джерело РБК Daily у зовнішньополітичному відомстві сказало, що головою МЗС незадоволені були вже давно й багато. "Проблем у дипломатів було багато. Крім історії з островом Зміїний існувало серйозна напруга з російськими колегами, оскільки найчастіше поведінка пана Огризка явно виходила за рамки дипломатичних норм, навіть незважаючи на генеральну лінію МЗС, яка полягала в якомога швидшому вступі країни в НАТО і ЄС". Тепер же, за словами співрозмовника газети, у МЗС вже всі переконані, що це фінал кар'єри пана Огризка на державній службі.
Проблем у дипломатів було багато. Крім історії з островом Зміїний існувало серйозна напруга з російськими колегами, оскільки найчастіше поведінка пана Огризка явно виходила за рамки дипломатичних норм

Експерти вважають, що з відходом Володимира Огризка може змінитися і зовнішньополітичний курс країни. "Огризко був чітким ідеологічним догматиком, Президент поставив його на цю посаду з однією метою - увійти до складу західних альянсів, - сказав РБК Daily експерт Німецької ради із зовнішньої політики, директор Центру Кербера за програмами в Росії та країнах СНД Олександр Рар. - Як міністр він працював саме на цю мету і зовсім не звертав увагу на інші проблеми, що призвело до повністю провальної дипломатії не тільки з Росією, але й іншими країнами СНД". За словами експерта, зараз змінилася і така палка підтримка з боку США, оскільки Барак Обама на відміну від свого попередника не підтримує так гаряче Україну в її прагненні вступити в Північноатлантичний альянс. Тому українська влада просто змушена змінювати пріоритети.
Як міністр він працював саме на цю мету і зовсім не звертав увагу на інші проблеми, що призвело до повністю провальної дипломатії не тільки з Росією, але й іншими країнами СНД.
Варто зауважити, що незабаром на заслужений відпочинок може піти і головний покровитель пана Огризка - Віктор Ющенко. Вчора ВР подолала вето Президента на закон Про тимчасові слідчі комісії, спеціальні тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії ВР України, який, по суті, дозволяє влаштувати імпічмент главі держави. За таке рішення проголосували 391 депутат при мінімально необхідних 300. На думку Олександра Рара, на тлі кризи, яка в Україні має найбільш жорсткі форми, абсолютно не можна легковажити можливістю імпічменту Ющенка. "Місцева політична еліта вже давно ставить особисті інтереси вище інтересів країни, при цьому і відповідальності за провали та економічні труднощі вони нести не хочуть. Тому я не виключаю, що вибори, призначені на грудень 2009 - січень 2010 років, можуть відбутися раніше", - підсумував експерт.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK