НГ: Євроремонт українських труб вдарить по Газпрому

НГ: Євроремонт українських труб вдарить по Газпрому
Reuters

Якщо транзитна труба буде виділена з решти газового господарства України в окрему структуру, то вона навіть теоретично не може бути предметом торгу і забезпечення за боргами українського Нафтогазу російським постачальникам. Більш того, експерти не виключають, що в підсумку вона виявиться в заставі у європейських структур.

Президент України Віктор Ющенко повідомив учора, що на інвестиційній конференції 23 березня Україна представить базовий документ щодо забезпечення інвестицій у газовий сектор. Київ має намір синхронізувати свою енергетичну політику з енергетичною політикою Євросоюзу, включаючи проведення реформи внутрішнього ринку енергетики "відповідно до прийнятих у Євросоюзі принципів", зокрема - розділення транспортних і енергетичних концернів, котрі виробляють активи. У свою чергу, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, згадавши газовий конфлікт між Росією та Україною, у результаті якого в січні була припинена подача газу до Європи через Україну, висунув певні умови. За його словами, на цій конференції "українська сторона має представити свої зобов'язання по стабілізації ситуації, без яких неможливо участь іноземних інвесторів у розвитку українського енергетичного сектору".

Інтерес до участі в управлінні української ГТС проявляє не тільки Росія. Учора про свої наміри заявив польський концерн PGNiG. "Ми хочемо дізнатися плани наших українських партнерів у галузі розвитку мережі газопроводів і які можливості для участі в цих інвестиціях іноземних фірм, у тому числі з Польщі", - заявила представник концерну Іоанна Закревська.

Утім, Київ, схоже, всіма силами намагається уникнути інвестицій у ГТС іноземних фірм і робить ставку на вкладення міжнародних інститутів, які дозволять йому зберегти повний контроль над трубою. Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісеєв заявив у Брюсселі, що Київ працює над тим, щоб інвесторами модернізації виступили Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк та Світовий банк.

Відповідаючи на запитання Интерфаксу, чи будуть інвестори мати відношення до управління ГТС, Єлісеєв заявив: "За будь-яких умов газотранспортна система України була і залишиться власністю української держави у відповідності з національним законодавством, і це положення, я сподіваюся, буде відображене у тексті підсумкової декларації" . За його словами, донорська конференція стане практичним кроком України на шляху інтеграції в енергетичний ринок ЄС і полегшить переговорний процес щодо Угоди про асоціацію у галузі енергетики. Водночас, принципи енергетичного ринку фактично припускають поділ Нафтогазу України на збутову і транзитну компанії. При цьому перехід до ЄС контролю над магістральними та транзитними газопроводами стає досить імовірним. Експерти вважають, що Київ навряд чи переконає кредиторів надати йому беззаставний кредит. А природною заставою при інвестиції у модернізацію ГТС є сама ця система.

Якщо така стратегія виявиться успішною, то після модернізації ГТС перейде під контроль ЄС, а контрагентом Газпрому щодо постачання газу в Україну стане збутовий підрозділ Нафтогазу, котрий залишиться без усіх транзитних доходів. Відповідно під загрозою виявиться і виручка російської монополії, якій, можливо, доведеться продавати газ європейцям на східному кордоні України, а також постійно мати конфлікти з неплатоспроможними залишками Нафтогазу.

Опитані НГ російські експерти бачать ризики у майбутній модернізації ГТСУ і передбачають непрості переговори зацікавлених сторін. "Стратегія Газпрому на європейському ринку складається не тільки з спроб збільшити свою частку продажів, але й отримати вихід до кінцевого споживача. Для цього компанія намагається увійти в газові активи європейських країн. Європа ж активно противиться цієї стратегії. Отримавши ГТСУ, Євросоюз зможе безпосередньо впливати на переговори з Газпромом, - вважає аналітик компанії Арбат Капітал Віталій Громадін. Ідеальним рішенням аналітик бачить паритетні інвестиції ЄС і Росії у ГТСУ, які повинні повністю усунути ризик країни-транзитера. Для України це рішення також може бути прийнятним, оскільки у протилежному випадку країна може зовсім втратити дохід від транзиту у зв'язку з його припиненням з технічних причин.

Багато економістів вважають, що отримати мільярдний кредит на ремонт ГТС Києву буде дуже непросто. "В умовах гострої економічної кризи сумнівно, що ЄС виявить страсне бажання брати участь у модернізації та реконструкції української ГТС, незважаючи навіть на психологічний ефект січневого кризи. Підтвердженням цьому може бути прийняте нещодавно рішення ЄС про зниження статусу газотранспортного проекту Nabucco, що пояснюється насамперед дефіцитом інвестиційних можливостей. Україна сьогодні може розраховувати в основному на політичну підтримку своїх ініціатив з боку Брюсселя", - зазначає експерт-аналітик відділу досліджень газової галузі Інституту проблем природних монополій Наталія Овсяннікова. Фінансова участь Газпрому у розвитку української ГТС, на її думку, можлива тільки на умовах надання йому блокуючої частки у міжнародному консорціумі з управління ГТС.

Утім, навіть контроль ЄС над українськими трубопроводами ще не означає повного знищення Газпрому. "На внутрішньому ринку Нафтогаз продає російське паливо з націнкою не менше 30%, і тому при нормальній організації платежів він цілком може розплачуватися з російськими постачальниками", - вважає провідний аналітик Файненшл Брідж Дмитро Александров. Однак, перехід на продаж російського газу на східному кордоні України, на думку експерта, приведе до скорочення виторгу Газпрому.

"Президент Ющенко не готовий співпрацювати з Росією при модернізації ГТС, однак ця ситуація не є вічною. Без інвестицій система магістральних газопроводів неминуче буде псуватись. Тому законодавчу заборону на приватизацію, заставу та оренду ГТС рано чи пізно може бути знято", - вважає директор Інституту національної енергетики Сергій Правосуддя.

У донорській конференції з модернізації української ГТС 23 березня у Брюсселі візьмуть участь представники всіх 26 країн - членів ЄС, а також Росія, США, Канада та Японія. Підготовлений Нафтогазом список інвестиційних проектів на найближчі 5-8 років оцінюється у 2,5 млрд. дол.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK