ВЗГЛЯД: Україна полізла в трубу

ВЗГЛЯД:  Україна полізла в трубу
www.tymoshenko.com.ua

Російська делегація на чолі з міністром енергетики Сергієм Шматком демонстративно покинула Міжнародну інвестиційну конференцію в Брюсселі, присвячену модернізації газотранспортної системи України. Як стверджують члени делегації, укладена декларація не відображає інтересів нашої країни. 

У понеділок уряд України, Європейська комісія, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк (СБ) підписали в Брюсселі спільну декларацію з модернізації української газотранспортної системи (ГТС). Ця подія виявилася настільки важливою для керівництва України, що в ній разом брали участь її Президент Віктор Ющенко й прем'єр Юлія Тимошенко, відносини між якими вкрай загострилися.

«Уряд України забезпечить незалежність оператора газотранспортної системи України, що стосується його юридичної й організаційної форми, процедур прийняття рішень і складання бухгалтерської звітності, надавши операторові газотранспортної системи можливість використати надходження від доходів від транспортування газу трубопроводами високого тиску, а також його зберігання, і дієвими можливостями відносно підтримування фінансового стабільного становища», – сказано в декларації.

Відповідно до міжнародних фінансових стандартів уряд обіцяє забезпечити прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації газотранспортної системи.

Відповідно до документа, українська сторона готова дозволити операторові ГТС працювати на комерційних принципах з метою реалізації планів комерційного розвитку в довгостроковій перспективі.

До кінця 2009 року уряд України має розробити програму реформування газового сектора, до реалізації якої приступлять в 2010-2011 роках. 

Причина підписання декларації в тім, що Україна хоче зіграти на антиросійських настроях у Європі. Під час зустрічі в Брюсселі прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що модернізація української ГТС для Європи набагато вигідніша, ніж будівництво нових газопроводів. 

«Якщо в українську ГТС вкласти 5,5 млрд. доларів, то це дасть можливість збільшити пропускну здатність української ГТС на виході на 60 млрд. куб. м. Я хочу, щоб хтось мені назвав хоча б ще один більш ефективний з економічної точки зору й більш доцільний – з економічної, а не політичної точки зору проект», – сказала Тимошенко.

Зі слів вповноваженого Президента України з питань міжнародної економічної безпеки Богдана Соколовського, проект збільшення пропускної здатності української газотранспортної системи до 180-200 млрд. кубометрів газу на рік може стати альтернативою проектам Південний потік і Північний потік. 

«Ми ведемо проект з розширення транзитної потужності ГТС України на 60 млрд. кубометрів на рік», - повідомив журналістам у понеділок Соколовський. 

При цьому він зазначив, що проектна потужність української ГТС становить 140 млрд. кубометрів газу на рік, а реально вона становить 120 млрд. кубометрів. 

Тим не менше, експерти припускають, що придумати альтернативу Північному потоку й Південному потоку Україна не зможе.

«Навіть якщо припустити, що українську ГТС можна не тільки відремонтувати, але й збільшити її потужність, це однаково не покриє всіх потреб Європейського союзу. До того ж це не вирішить найголовнішу проблему, яка полягає в тім, що сам транзитер починає використовувати свій статус для того, щоб вибивати собі преференції й вирішувати стратегічні питання», - сказав ВЗГЛЯДу експерт Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов. 

На його думку, Росія не відмовиться від будівництва газопроводів, оскільки ці два маршрути допоможуть істотно диверсифікувати самі поставки й дати дуже сильний важіль Москві в переговорах з Києвом.

«Якщо українське керівництво буде використовувати газове питання для підтримки своїх політичних пропозицій, Газпром зможе перенаправляти газ убік Південного потоку або Північного потоку. Тобто сам факт їхнього створення істотно спростить переговірну позицію Газпрому з Білоруссю й Україною», - підкреслив експерт. 

Примітно, що за модернізацію газотранспортної системи України висловилася й Росія. Так, прес-служба Міністерства енергетики Росії заявила в понеділок, що країна готова надати допомогу Україні. Міністр енергетики Сергій Шматко висловив також сумнів в ефективності вирішення питань модернізації української газотранспортної системи без участі Росії. «Нас бентежить яскраво виражений двосторонній формат документів, які планується підписати за підсумками цієї конференції й підписані між ЄС й Україною», - сказав Шматко в понеділок. 

У відповідь на це Президент України Віктор Ющенко заявив, що його країна відкрита до діалогу з російською стороною з організації міжнародних інвестиційних форумів щодо поставок газу. «Україна не заперечує, щоб існував формат організації інтересів виробника, транспортера й споживача в більш широкому контексті в рамках інвестиційних форумів, ми до такого діалогу відкриті», - прокоментував Ющенко заяву Шматка.

Пояснюючи двосторонній формат співробітництва, який вибрала Україна, Ющенко сказав, що в цьому разі мова йде про проблему транзиту газу, нагадавши, що цей діалог Україна і ЄС почали ще в 2006 році. Він нагадав, що для України інтеграція в енергетичний ринок Європи є частиною інтеграції в ЄС, тому локальність самих завдань і поставила вибір формату Україна - ЄС.

Проте, як думають експерти, Київ не пустить Москву до транзитної труби

«Якщо Москва отримає доступ до транзиту, Київ втратить всі важелі тиску на Росію, і на Газпром зокрема», - сказав Дмитро Абзалов. 

Однак, на його думку, пропозиція допомоги в реформуванні української ГТС, що надійшла з боку Росії, - важливий стратегічний крок, що допоможе країні виправити на міжнародній арені свій імідж, підіпсований газовим конфліктом. 

«Москва дуже правильно й ефективно відіграє імідж договороздатної країни, яка зацікавлена в інвестуванні тих або інших стратегічних проектів. У такий спосіб Росія вигідно себе підкреслює на тлі досить безвідповідальних дій з української сторони», - додав Абзалов. 

Однак підписання декларації з ЄС у такій формі може загострити відносини України й Росії. На конференції в Брюсселі заступник голови правління Газпрому Валерій Голубєв повідомив, що в другому півріччі 2009 року Україна буде купувати російський газ за ціною 280 доларів за тисячу кубометрів. Формально це зниження пов'язане з падінням цін на нафту - вартість газу визначається цінами на нафту із затримкою в кілька місяців. 

Нагадаємо, що в першому кварталі 2009 року Росія продавала газ українській стороні по 360 доларів за тисячу кубометрів. Зараз Україна може купувати газ із 20-відсотковою знижкою від ринкової ціни. Однак у разі загострення відносин контракти можуть бути переглянуті. 

Але такий сценарій не влаштує Європу, оскільки вона не хоче відчути на собі перебої в поставках газу. Після підписання декларації голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Росія більш ніж вітається (як учасник процесу модернізації української ГТС), як і всі партнери, тому що це важливо для стабільності поставок.  



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK