РБК daily: Преса не російською

РБК daily: Преса не російською
Корреспондент.net

Учора Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) виступила проти прийняття Верховною радою (ВР) закону, що передбачає перехід українських друкованих та електронних засобів масової інформації виключно українською мовою.

Згідно із проектом закону № 4222 єдиною державною мовою на території України визначається українська. Видавці кажуть, що крім політичних витрат владі загрожують і фінансові: бюджет через закриття російськомовної періодики недорахуються 250 млн гривень (32 млн дол.)

Документ, який було зареєстровано у якості законопроекту депутатом від БЮТ Юрієм Гнаткевичем, передбачає повний перехід друкованих та електронних ЗМІ на українську мову. Виняток становитимуть лише ті видання, які обслуговують потреби національних меншин.

Реагувати на порушення мовного законодавства повинно управління з питань мовної політики, яке передбачається створити при Кабінеті Міністрів. На думку пана Гнаткевича, документ життєво необхідний, оскільки "передбачає важелі" для того, щоб громадяни говорили українською мовою.

"Ми повинні змусити українців поважати рідну мову і говорити нею. І величезну виховну роль у цьому відіграють засоби масової інформації. Крім того, 90% ЗМІ видаються українською мовою", - заявив депутат.

У УАВПП, у свою чергу, розводять руками, дивуючись, що владі необхідно роз'яснювати елементарні основи демократії. Зокрема, той факт, що подібного роду законопроекти "суперечать фундаментальним положенням прав, свобод і регулюванню економічної діяльності в Україні та Європі".

У прес-службі РБК daily пояснили, що для того, щоб документ не пройшов повз громадськість, вони направили листа керівництву ВР, парламентських фракцій, комітету ВР з питань свободи слова та розвитку інформаційної галузі, а окрему копію - авторові законопроекту Юрію Гнаткевичу, в яких закликали відправити документ як мінімум на доопрацювання. Довелося особливо підкреслити, що на тлі кризи в масштабах країни закон призведе до звільнення 20 тисяч осіб і ненадходження до бюджету 250 млн гривень.

"Юрій Гнаткевич розлютився, дізнавшись про претензії видавців, і навіть назвав авторів зрадниками Батьківщини й москалями, хоча щоранку сам же переглядає ряд російських видань", - стверджує джерело РБК daily в БЮТ. Однак, і на це у представників УАВПП знайшлася відповідь.

По-перше, текст заяви було написано українською мовою, а по-друге, видавці не тільки не проти, але і за те, щоб разом з державою реалізувати системний проект, який спрямовано на популяризацію використання української мови в Україні. "Примусове впровадження української мови в друкованих ЗМІ є зневагою, в першу чергу, до читачів, які сплачують власні гроші за те, щоб читати тією мовою, якою вони хочуть", - заявив керівник робочої групи УАВПП Олександр Антонець.

Якщо ж справа дійде до голосування, то вже зрозуміло, хто голосуватиме проти - Партія регіонів (ПР). Депутат від ПР Вадим Колесніченко заявив РБК daily, що в даному випадку сподівається на "закордон", оскільки верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллєбек уже визнав, що мовна проблема є однією із найскладніших в Україні.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK