Туреччина та Вірменія розробили план нормалізації двосторонніх відносин

Туреччина та Вірменія розробили план нормалізації двосторонніх відносин
img.beta.rian.ru

Як сказано в спільній заяві прес-служби МЗС Вірменії, "Вірменія та Туреччина, за посередництва Швейцарії, провели інтенсивну роботу з метою нормалізації двосторонніх відносин та розвитку їх в дусі добросусідства і взаємної поваги, тим самим зміцнюючи мир, стабільність і безпеку в усьому регіоні" . 

У документі зазначається, що в цьому процесі обидві сторони досягли відчутного прогресу і взаєморозуміння. 

Також у заяві сказано, що "сторони досягли згоди в тому, щоб налагодити відносини, які б задовольняли обидві сторони, і в цьому контексті встановити дорожню карту. 

Автори документа зазначають, що погоджені сторонами принципи створюють позитивну перспективу для продовження переговорного процесу. 

Телеканал CNN Turk зазначає, що згода нормалізувати турецько-вірменські відносини - це воістину історичне рішення. У розпочатій роботі, підкреслює канал, досягнуто певний прогрес.

Відразу після зробленого турецьким МЗС заяви прем'єр-міністр Туреччини Тайип Ердоган і міністр закордонних справ Алі Бабаджан провели тригодинну зустріч за закритими дверима. 

Відносини між Анкарою і Єреваном були розірвані в результаті конфлікту в Нагорному Карабасі в 1993 році. Відтоді залишається закритим спільний кордон протяжністю в 330 км. 

На початку квітня новинний портал Day.Az з посиланням на The Wall Street Journal повідомляв, що ще 16 квітня може бути підписано угоду про відновлення дипломатичних відносин і відкриття кордонів між Туреччиною і Вірменією. 

Як зазначала The Wall Street Journal, відкриття кордонів розрядить обстановку на Кавказі і посприяє врегулюванню Нагорно-карабаського конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Також угода може істотно посилити вплив Туреччини в регіоні. 

Між тим, у поширених заявах вірменської та турецької сторін про відкриття кордонів нічого не сказано.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK