МЗС Росії вважає неправомірним порівняння становища українців у РФ і росіян в Україні

МЗС Росії вважає неправомірним порівняння становища українців у РФ і росіян в Україні
Reuters

Про це говориться в повідомленні прес-служби МЗС Росії.

"Варто зазначити, що громадяни Російської Федерації української національності та росіяни з числа громадян України перебувають у різній етнокультурній ситуації. Спроби порівняти їх положення, підраховуючи, наприклад, тільки кількість російських шкіл в Україні та українських в Росії, є неправомірними", - сказав представник МЗС Росії Андрій Нестеренко.

При цьому він зазначив, що Україна на тлі важливих політичних подій або візитів піднімає питання безправного положення російських українців і відсутності в Росії системи державної освіти українською мовою.

Нестеренко також повідомив, що в Росії діє понад 90 українських громадсько-культурних об'єднань, а в місцях, де є попит на задоволення потреб етноосвітніх, для українців без яких-небудь проблем створюються відповідні умови.

Крім цього він зазначив, що українська мова як предмет викладається з 1 по 11 класи в загальноосвітньому закладі в Санкт-Петербурзі, у двох школах Воркути, в одній школі Краснодара, у слов'янських гімназіях Мурманська і Пензи, в ліцеї Томська.

Представник МЗС Росії також повідомив, що в рамках федеральної цільової програми Російська мова (2006-2010 роки) в загальноосвітніх школах розробляється і впроваджується методика навчання російської мови як нерідної.

Крім того, Нестеренко заявив про відсутність запитів від української діаспори на заснування шкіл з викладанням українською мовою.

"Незважаючи на велику чисельність українців, які проживають на території Російської Федерації, запитів на заснування повноформатних шкіл з боку батьків та громадських організацій у федеральні та регіональні органи управління освітою практично не надходить", - сказав Нестеренко.

Він пояснює таку ситуацію близькістю східнослов'янських мов і культур, спільною історією і єдиною православною християнською вірою.

"Через зазначені причини в Російській Федерації немає шкіл, де вся навчальна програма викладається українською мовою. Існують лише школи з етнонаціональною (етнокультурною) складовою. До неї віднесено: рідну мову та літературу, регіональну (національну) історію, курси історії рідної культури", - повідомив представник МЗС Росії.

При цьому Нестеренко зазначив, що культурні заходи, які проводяться в Росії різними громадськими організаціями, у значній мірі враховують потреби етнічних українців.

Як повідомлялося, посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вважає складним отримання вищої освіти російською мовою в Україні.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK