Центр військового прогнозування РФ назвав радянську карту із захоплення Манчестера фальшивкою

Центр військового прогнозування РФ назвав радянську карту із захоплення Манчестера фальшивкою
istorya.ru

Як заявив керівник Центру, професор Академії військових наук Анатолій Циганок, у СРСР не було достатніх сил для проведення настільки важливої морської десантної операції.

Він також зазначив, що в штабних розробках програвалися варіанти вторгнення до Німеччини та Франції і відбиття можливої контратаки НАТО з боку британського узбережжя, а не атаки на нього.

Крім того, ні з військової, ні з політичної точок зору місто Манчестер, що розташоване на великій відстані від Ла-Маншу і навіть Лондона, ніяк не могло цікавити ні радянських військових, ні вище політичне керівництво країни, сказав експерт.

На його думку, до англійців могла потрапити звичайна топографічна карта досить великого масштабу, на які могли розраховувати радянські військові, і на якій всі географічні назви були написані природно українською мовою. "Однак нанесення на них пересування бронетехніки, піхоти, напряму головного удару - це маячня", - сказав Циганок.

"Навіть якщо такі карти були у Генерального штабу, то з тим контролем, який у всі часи існував там, викрасти такі карти просто нереально. Ризик величезний, а результат нульовий", - зауважив професор.

Він також повідомив, що на початку 70-х років у групі радянських військ у Німеччині були загублені кілька армійських міліметрових карт, після чого дуже довго тривало розслідування за участю військової контррозвідки. "Голів тоді полетіло чимало", - сказав керівник Центру військового прогнозування.

Нагадаємо, напередодні британська газета The Guardian повідомила, що на що щорічній конференції Королівського географічного товариства й Інституту британських географів, яка відкрилася в Манчестері, представили радянську карту 1974 року "з планом вторгнення" в англійське місто Манчестер.

Всі назви на карті переведені російською мовою, червоним кольором позначені дороги, придатні для проходження танків, чорним - промислові споруди, фіолетовим - громадські будівлі, а зеленим - військові об'єкти.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK