У США відзначають День Колумба

У США відзначають День Колумба
Reuters

Ім'я першовідкривача носять округ Колумбія у США, міста Коламбус, Колумбія і Колон, латиноамериканська держава Колумбія, а також національна валюта держави Сальвадор.

Найгарячіші учасники святкувань Дня Колумба - італійсько-американська діаспора, яка влаштовує в цей день паради під американськими та італійськими прапорами в пам'ять про подвиг 90 мореплавців, які припливли до берегів Америки на трьох каравелах - Санта-Марія, Пінта і Санта-Клара (більш відома як Нінья в честь  свого власника).

Італійці, одна з численних діаспор у США, вважають Колумба своїм, оскільки він народився на Корсиці, що входила до складу Генуезької республіки. Нині шість міст Італії та Іспанії оскаржують честь бути його малою батьківщиною.

Втім, у США особа та історична роль першопрохідника сприймаються неоднозначно - прибуття європейських поселенців ознаменувало початок масової колонізації, работоргівлі та винищення корінних народів, які було пізніше названо геноцидом.

Тому в США День Колумба будуть також відзначати й демонстраціями протесту корінних народів Америки та правозахисних організацій, які зазвичай несуть портрети середньовічного мореплавця, тепер названого колонізатором, з підписом "вбивця".

А, наприклад, Венесуела, названа її відкривачами на честь Венеції, після приходу до влади харизматичного лідера Уго Чавеса з 2002 року замість Дня Колумба відзначає День індіанського опору.

Для більшості жителів американських мегаполісів, які нейтрально ставляться до особи першовідкривача, День Колумба - це заміські пікніки і останній довгий вихідний дачного сезону, коли традиційно закриваються на зиму заміські будинки до майбутньої весни.

У багатьох штатах цей день у США вихідний: закриті банки, біржі, поштові відділення і більшість державних установ.

***

Мореплавець Христофор Колумб відкрив Новий світ 12 жовтня 1492 за Юліанським календарем, перебуваючи в повній впевненості, що досяг околиць Індії і приймаючи Кубу за Японію.


Помилку мандрівника було розвіяно лише через шість років португальцем Васко да Гама, який насправді проклав морський шлях до Індії, на знак доказу привізши до Європи дивовижні прянощі.

Тим не менше, на картах того часу закріпилися дві назви - Ост-Індія Васко да Гами і Вест-Індія, відкрита Колумбом.

Країна, яка створила найсильнішу економіку в світі, могла називатися Сполучені Штати Колумбії, якби в 1498 році венеціанець Амеріго Веспуччі ні відкрив гирла річок Амазонка і Пара. Хоча, піднявшись на човнах на 100 кілометрів вгору за течією, він так і не зміг ступити на землю континенту, яке нині носить його ім'я, через занадто дрімучого незайманого лісу.

У Нью-Йорку історичну подію відкриття Америки увічнено монументом у вигляді 21-метрової колони, увінчаної фігурою Колумба в повний зріст, в "серці" Манхеттена на Коламбус-Серкл. Його було створено на честь 400-річчя відкриття Америки.

Суперечливий образ Колумба надихнув сотні художників на створення книг, фільмів, картин і монументів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK