Винахідник автомата Калашникова відзначає 90-річчя

Винахідник автомата Калашникова відзначає 90-річчя
Reuters

Розроблений Калашниковим наприкінці 1940-х років автомат АК-47 завдяки своїй простоті, надійності та ефективності поклав початок цілому сімейству стрілецької зброї. Протягом шістдесяти років зброя Калашникова перебуває на озброєнні армії РФ.

На базі конструкції АК-47 на Іжевському машинобудівному заводі під особистим керівництвом Калашникова розроблено десятки зразків автоматичної стрілецької зброї: автомати АКМ, АКМС, АК-74, АКС-74, АКС-74У; ручні кулемети РПК, РПКС, РПК74, РПКС74; кулемети ПК, ПКС, ПКМ, ПКМС, ПКТ, ПКМТ, ПКБ, ПКМБ.

На сьогоднішній день близько ста країн світу взяли на озброєння і використовують автомати Калашникова та розроблені на основі його конструкції зразки. АК використовується в державних символах Мозамбіку і Зімбабве.

Як пише газета Время новостей, автомати Калашникова використовували регулярні армії, підрозділи національно-визвольних рухів, партизани, терористи. Повстанці в Нікарагуа здобули остаточну перемогу після того, як КДБ доставив до цієї країни велику партію радянських автоматів. Те ж саме було в Сальвадорі. З Калашникова румунського виробництва було розстріляно комуністичного диктатора Ніколає Чаушеску.

Для захисту від злих духів люди племені акха на півночі Лаосу прибивають до воріт тотеми - дерев'яні моделі АК. Єменські чоловіки виконують з ними ритуальні танці. В Іраку за часів Саддама Хусейна побудували мечеть з мінаретами у формі магазинів від АК. У Мозамбіку навіть діє державна програма, в рамках якої вилучені АК перетворюються на скульптури і статуї, а потім продаються в підтримку миру.

На березі Синайського півострова неподалік від музею арабсько-ізраїльських воєн єгиптяни спорудили пам'ятник автомату Калашникова. Стрілянина в пустелі з АК - улюблена розвага бедуїнів. У Ємені, де на кожного жителя, включаючи жінок і дітей, майже по чотири автомати, в гільзу потрапляють з 50 метрів.

Сам Калашников не має наміру припиняти трудову діяльність: "90 років - багато це чи мало? Важко сказати. Мені здається, що я прожив багато, а зробив поки що мало. Але у мене є ще можливості працювати, і я продовжую працювати на заводі, займатися вихованням молодого покоління".

Раніше конструктор закликав світову громадськість до скорочення обсягів торгівлею зброєю і введенню більш строгих санкцій проти тих, хто займається цим незаконно.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK