У Ризі відбувається хода колишніх легіонерів СС

У Ризі відбувається хода колишніх легіонерів СС
Reuters

Як передають місцеві ЗМІ, кілька сотень людей, серед яких дуже багато молоді, вийшли з Домського собору, де відбувалося богослужіння на честь полеглих легіонерів, у напрямку до Пам'ятника Свобoди, щоб покласти квіти.

Ходу супроводжують журналісти й бійці спецпідрозділу латиської поліції. Учасники акції несуть латвійські і литовські прапори, співають пісні. За маршем спостерігає натовп цікавих. Туристи знімають акцію на фото-та відеокамери.

Представники антифашистських організацій, які протестують проти ходи, розташувалися біля годинника Лайма, неподалік від Пам'ятника Свободи. Вони тримають плакати з написами Фашист, згадай кого вбивав! Ти цим пишаєшся?, Румбула - 36 тисяч убитих Waffen SS. Антифашисти скандують: Ганьба! і Фашист не пройде!.

У даний час до Пам'ятника Свобoди стягуються сили поліції. Територію, яка огороджена бар'єрами і жовтими стрічками, зараз патрулюють понад 100 правоохоронців. Поряд стоять автобуси зі співробітниками спецпідрозділів на випадок провокацій та заворушень, чергують машини "швидкої допомоги".

Нагадаємо, 5 березня Ризька дума на основі рекомендацій правоохоронних органів країни вирішила заборонити проведення всіх заходів, пов'язаних з річницею створення легіону Waffen SS. Проте 15 березня Адміністративний суд скасував рішення Думи. Напередодні президент країни Валдіс Затлерс заявив, що Латвія як вільна держава повинна гарантувати свободу зборів.

***
З 1994 року в Латвії 16 березня регулярно проводиться хода колишніх легіонерів латвійського легіону Waffen SS. До 2001 року цей день вважався офіційною датою пам'яті легіонерів, яка відзначалася на державному рівні, проте в 2001 році за ініціативою президента Латвії Вайри Віке-Фрейбергі, дату було виключено зі списку офіційних державних дат, що відзначаються.

У квітні 2008 року латвійський парламент відхилив пропозицію вкрай правої фракції Вітчизна і свобода знову визнати день легіону СС (16 березня) датою, що офіційно відзначається - днем пам'яті латиських легіонерів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK