Вперше в історії П’ятої республіки головою французького Сенату обрали опозиціонера

Вперше в історії П’ятої республіки головою французького Сенату обрали опозиціонера
Reuters

Беляобрали головою за один тур. У голосуванні брали участь 347 з 348 сенаторів.Кандидатуру Беля, який раніше очолював у Сенаті групу соціалістів, підтримало179 колег. Його головний супротивник – колишній президент Сенату, представник привладноїпартії "Союз за народний рух" (UMP) Жерар Ларше – отримав 134 голоси.

Третімкандидатом була центрістка Валері Летар – колишня держсекретар з солідарності і"зеленим" технологіями в уряді нинішнього прем’єра Франсуа Фійона.Вона набрала 29 голосів.

"Мизнаємо, що Франція мусить змінитися, щоб її голос, як і раніше, слухали. Позитивнийвихід може бути лише за нашої вірності цінностям соціальної справедливості, атакож просування до нашого спільного горизонту – Європи. Зокрема, зміцнюючи зв’язкуз парламентами складових її держав і з Європарламентом ", – заявив Бель,виступаючи перед сенаторами після обрання.

Бельтакож заявив про необхідність змін у роботі Сенату.

"Асамблеямає стати більш прозорою і рухатися до демократичного оновлення, а також доіншої манери роботи", – сказав новий голова верхньої палати. За його словами,відповідних пропозицій він чекає від робочих груп, які будуть створенінайближчим часом.

Обранняпредставника опозиційної партії головою верхньої палати стало можливим післяперемоги лівих на сенатських виборах 25 вересня, за підсумками яких вони впершез 1958 року отримали більшість у Сенаті.

Французькийуряд визнав поразку на сенатських виборах і заявив про необхідність згуртуватиряди за сім місяців до виборів президента. Авторитет чинного голови державиНіколя Саркозі, на думку міністрів, непохитний. Хоча Саркозі ще офіційно незаявив про участь у виборах, лідер більшості – прем’єр-міністр Франсуа Фійон – іголови деяких відомств запевнили його у своїй підтримці.

ПозиціяСенату не є вирішальною у французькому парламенті – за Конституцією останнє словозалишається за Національними зборами, більшість у якому представляють депутатипартії Саркозі.

Прицьому верхня палата може уповільнити терміни розгляду рішення і перешкоджатиприйняттю деяких законів, для яких необхідне спільне голосування Конгресу обохпалат парламенту. Так, Саркозі буде важко провести так зване "золотеправило" – зафіксувати в Конституції необхідність контролю за дефіцитомбюджету.

Крімтого, сенатори можуть створювати комісії з розслідування конкретних фактів ітаким чином контролювати діяльність виконавчої влади.

ГоловаСенату є гарантом продовження діяльності Республіки і в крайніх випадках можевиконувати обов’язки президента. В історії П’ятої республіки це траплялосядвічі: в 1969 році після відставки Шарля де Голля і в 1994 році після смертіЖоржа Помпіду. Голова сенату також призначає 3 з 9 членів Конституційної ради,і може передати на її розгляд прийнятий парламентом закон, який, на його думку,не відповідає конституційним нормам.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK