Преса Росії: Путін - президент Євразії?

Преса Росії: Путін - президент Євразії?
Бі-бі-сі

В огляді російських газет:

Статтю прем'єр-міністра Володимира ПутінаНовий інтеграційний проект для Євразії - майбутнє, яке народжуєтьсясьогодні, продовжують вивчати, обговорювати і аналізувати у безлічівидань.

На думку Коммерсанта, Путін визначив головнезавдання, яке має намір вирішувати під час свого наступного президентськоготерміну.

"Проте спроба стати "збирачем земельрадянських" може наштовхнутися на нерозуміння керівництва колишніхрадянських республік, а також змінити баланс сил всередині країни", -попереджає видання.

Стаття прем'єра, що йде у президенти,приурочена до початку глобального проекту - 1 січня 2012 року на світз'являється Єдиний економічний простір Росії, Білорусії і Казахстану, пише Комсомольскаяправда.

Відхід майбутнього президента фактично уміжнародну політику передбачає зростання впливу майбутнього прем'єр-міністра,який залишиться на всьому російському господарстві, прогнозує КоммерсантЪ.

"Для Медведєва, якому Путін уже обіцяв пост голови уряду, це може виявитисяшансом. Уявлення про нього як про "технічного" прем'єр-міністра можуть виявитися помилковими",- стверджує газета.

У складній ситуації, як заявив виданнюдиректор Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський, ВолодимирПутін "не збирається прибирати Медведєва швидко".

"Завдання Медведєва - проведеннянепопулярних реформ", - говорить експерт. Новому прем'єрові доведетьсязайматися, наприклад, підвищенням пенсійного віку і скороченням соціальнихзобов'язань.

Директор департаменту адміністративної реформиЦентру стратегічних розробок Володимир Южаков вважає, що "було б корисно,щоб Володимир Путін вийшов на наднаціональний рівень і у перспективі очолив новуструктуру".

Однак прес-секретар прем'єр-міністра Дмитро Пєсков запевняє КоммерсантЪ, що виступ Путіна"не слід розглядати у передвиборчому контексті".

"Перший сенс статті - передвиборчий, -стверджує голова правління Центру політичних технологій Борис Макаренко. -Путін замахується на те, що за допомогою цього союзу країні вдасться швидшевступити до Євросоюзу. Видно, саме цим він і буде займатися як президент".

Політолог Сергій Черняховський такожупевнений, що тема створення Євразійського союзу стане "ударною дляпутінських виборів і путінського правління". "Якщо Путіну вдастьсявиступити у ролі відновника СРСР, це забезпечить йому місце в історіїкраїни", - говорить політолог газеті.

На думку Московского комсомольца, ВолодимирПутін оголив справжню глибину своїх політичних амбіцій. Він не хоче увійти в історіюяк триразовий президент Росії.

"Новий об'єднувач земель навколо Москви -ось яким національний лідер хоче залишитися у пам'яті нащадків. Але от тількичи вийде це в нього?" - запитує видання.

У вівторок у Нарьян-Маре Дмитро Медведєвпровів засідання президії Держради, присвячене питанням ЖКГ.

За спостереженням Коммерсанта,одна із найбільш проблемних соціальних сфер у Росії стала користуватисяпідвищеною увагою глави держави після того, як він очолив передвиборчий списокЄдиної Росії.

"Захід був незвичайним за форматом, -зазначають Ведомости . - У досить вузькому колі запрошених на президію Держрадинесподівано виявилися впливові представники Єдиної Росії.

Це депутати Держдуми Артур Чилінгаров, якийочолював об'єднаний список єдиноросів Ненецького АТ та Архангельської областіна виборах 2007 року, і Володимир Пехтін, який очолив той самий список нанинішніх виборах.

Як пояснив виданню чиновник адміністраціїпрезидента, це передвиборчий хід, надалі єдиноросів будуть запрошувати і наінші наради, які проводяться президентом. За його словами, логічно, якщо непрезидент буде інтегруватися у кампанію партії, а єдинороси - у роботу лідерасвого списку.

"Виступати на президії Держради ніхто зєдиноросів не став, - підкреслює газета. - Але вже у кулуарах наради Пехтінзаявив, що Єдина Росія збирається взяти на себе контроль над ситуацією уЖКГ".

У найближчі дні у президента відбудуться йінші заходи, у яких будуть задіяні єдинороси. Ці заходи, за словами джерела Московскогокомсомольца у Кремлі, пройдуть за тією ж схемою, що і в Нарьян-Маре.

"Тобто Медведєв буде доручати партіївлади взяти на контроль вирішення тих чи інших проблем, - пояснює видання. -Цікаво, що очікується ряд заходів, які будуть позиціонуватися як зустрічі із членамиНародного фронту".

Газета нагадує, що раніше Медведєв ніякоїблизькості до ОНФ не демонстрував. Усе, що проводилося по лінії Фронту, буловиключно прерогативою Володимира Путіна.

Однак прем'єр Володимир Путін від участі вкампанії дистанціювався. Навіть його зображення під час виборів, як повідомивМосковскому комсомольцу прес-секретар голови кабміну Дмитро Пєсков,використовуватиметься по мінімуму.

"Ситуація із зображеннями унікальна. Досієдинороси під час кампаній у першу чергу використовували зображення ВолодимираПутіна. І тільки у другу - Дмитра Медведєва. Тобто тандем помінявся місцями і вцьому плані", - доходить висновку видання.

У вівторок Держдума прийняла у першому читанніпрезидентський законопроект, що посилює відповідальність за злочинисексуального характеру проти неповнолітніх.

Як пише КоммерсантЪ, законопроект підтрималивсі думські фракції, однак представники опозиції вважають, що передбаченапроектом добровільна хімічна кастрація педофілів проблеми не вирішить.

Голова руху За права людини Лев Пономарьовзаявив газеті, що "посилення покарання - чисто формальна, популістськаміра, пов'язана з тим, що президент Дмитро Медведєв очолив список  ЄдиноїРосії.

"У рамках тієї корумпованої системи, уякій ми живемо, посилювати покарання не можна", - підсумувавправозахисник.

Як зазначає Комсомольськая правда, ці поправкидо Кримінального кодексу та інших законодавчих актів запропоновані президентомДмитром Медведєвим.

"Можливо, це і випадковий збіг, але самеостаннім часом ця тема дуже популярна. Вираз "педофільські лобі" ставдуже поширеним", - стверджує Независимая газета.

У Росії прийнято кілька законів, спрямованихна боротьбу з педофілією, проте становище не виправляється. Загострення увагидо цієї проблеми експерти, опитані виданням, також пов'язують із виборчоюкампанією.

"Ми спостерігаємо чітке переформатуваннявиборчої кампанії Єдиної Росії з Путіна на Медведєва", - сказав газетісекретар ЦК КПРФ Сергій Обухов. Мусування цієї теми, з точки зору Обухова,покликане прикрити провали за іншими напрямами.

"Однак, що стосується медичногоспівтовариства, то тут думки щодо хімічної кастрації однозначні", -підкреслює Труд. Кандидат медичних наук Галина Холмогорова вважає, що такийзахід просто необхідний.

За словами експерта, з медичної точки зорухімічна кастрація - абсолютно адекватне рішення: якщо людина хвора і їїнеможливо вилікувати, то треба не допустити повторення злочинів.

На закінчення газета наводить дані опитуванняВЦДСД, згідно з яким 83% росіян вважають педофілію злочином, а не хворобою іпідтримують покарання для педофілів у вигляді хімічної кастрації.

Смерть топ-менеджера ЮКОСа Новые Известияпорівнюють із загибеллю юриста Hermitage Capital Management СергіяМагнітського. За даними Новых Известий, уже через кілька годин після звістки про смерть російськіправозахисники склали "список Алексаняна" поаналогії зі "списком Магнітського".

Усього в ньому названо 31 прізвище. У новийсписок, зокрема, потрапили голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін,заступники генпрокурора Юрій Бірюков та Віктор Гринь, а також старший слідчий зособливо важливих справ Генпрокуратури Салават Карімов.

"Ініціатива створення такого спискувірна", - заявив газеті член Московської Гельсінської групи правозахисникВалерій Борщов.

"Незаконне тюремне ув'язнення ВасиляАлексаняна посилило захворювання і прискорило його смерть, тому судді і слідчі,які подовжували його ув’язнення, мають бути притягнуті до відповідальності",- впевнений правозахисник.

Колишній виконавчий віце-президент, а ранішеюрист ЮКОСу Василь Алексанян помер після важкої хвороби у понеділок. Він провіву СІЗО близько трьох років за звинуваченням у відмиванні грошових коштів та упривласненні або розтраті чужого майна, нагадують Новые Известия.

За час арешту здоров'я Алексаняна значнопогіршилося. Він практично осліп, захворів на рак печінки і туберкульоз. Угрудні 2008 року Алексанян був звільнений Мосміськсудом під заставу у 50 млнрублів.

"Цьому рішенню передувало визнанняЄвропейським судом із прав людини (ЄСПЛ) незаконним продовження терміну арештуі утримання під вартою Алексаняна, а також голодування Михайла Ходорковського іПлатона Лебедєва", - додає газета.

"Якщо розмови про репресії у цьому випадкуспірні, то від проблеми утримання під вартою тяжкохворих Росія більшевідмахуватися не може - це очевидно", - пише Московский комсомолец.

"Історія Алексаняна не завадила слідчим,тюремникам і суддям продовжувати тортури тяжкохворих людей", - зазначають уредакційному коментарі Ведомости.

Тільки у січні 2011 року, після двох гучнихсмертей у СІЗО (Сергія Магнітського та Віри Трифонової), уряд ухвалив"Перелік важких захворювань, що перешкоджають утримання під вартоюпідозрюваних або обвинувачених".

Огляд підготувала Ольга Лєснікова, Служба моніторингуБі-бі-сі


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK