ЮНЕСКО готова прийняти Палестину до свого складу

ЮНЕСКО готова прийняти Палестину до свого складу
Reuters

Як повідомили упрес-службі організації, 40 членів Виконавчої ради висловилися "за",4 - "проти", 14 учасників утрималися.

Наразі Палестинає державою-спостерігачем, проте, за даними ЗМІ, група арабських держав надалана розгляд виконавчої ради документ, що передбачає підвищення її статусу.

Остаточне рішенняприйматиме головний керівний орган ЮНЕСКО - Генеральна конференція, яка пройде в Парижі з 25 жовтня по 10листопада 2011 року. Голосувати будуть 193 держави-члени організації, причомудля прийняття Палестини до складу ЮНЕСКО це рішення повинні підтримати двітретини учасників.

Новий статусдозволить Палестині подавати заявки на включення пам’ятників у список Світовоїкультурної спадщини, у тому числі ті, які оспорює у неї Ізраїль.

Раніше МЗС Франціїназвав голосування ЮНЕСКО по статусу Палестини "невчасним" і заявив,що рішення про визнання Палестини повинна приймати ООН у Нью-Йорку.

Згідно зі статутнимдокументам ЮНЕСКО, держави-члени ООН мають право увійти до складу організації.Держави, які не входять до ООН, можуть стати членами ЮНЕСКО по рекомендаціїВиконавчої ради при голосуванні Генеральної конференції на їхню користь.

РБ ООН передалазаявку Палестини  на членство в ООНспеціально створеному для її розгляду експертному комітету, перше засіданняякого відбулося у п’ятницю, 30 вересня.

Якщо палестинцямне вдасться домогтися повноцінного членства в ООН, Генеральна Асамблея безрекомендацій Ради безпеки може надати йому статус держави-спостерігача простимголосуванням, що дозволить Палестині брати участь у багатьох міжнароднихфорумах і подавати позови до Міжнародного кримінального суду (МКС). В даний часПалестина користується статусом суб’єкта-спостерігача при ООН.

Палестинцідомагаються створення своєї держави у межах 1967 року - на території Західногоберега річки Йордан і сектора Гази, із столицею у Східному Єрусалимі. Ізраїльвиступає проти повернення до ліній кордонів 1967 року і відмовляється ділитиЄрусалим з палестинцями, оголосивши його своєю вічною неділимою столицею.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK