Кремль не радить главі Придністров'я йти на п'ятий термін

Кремль не радить главі Придністров'я йти на п'ятий термін

Глава адміністрації президента Росії Сергій Наришкін порадив беззмінномукерівникові невизнаної Придністровської республіки Ігорю Смирнову не висуватисяна п'ятий президентський термін і дати дорогу новим політикам, на допомогу уврегулюванні "замороженого конфлікту" 90-х років яких розраховуєМосква.

Експертипояснюють позицію кремлівської адміністрації незговірливістю Смирнова впереговорному процесі в Придністров'ї і відзначають бажання Росії якнайшвидшеврегулювати тривалий конфлікт.

"Мирекомендували Смирнову звільнити дорогу для нових політичних сил, які зможутьвивести з соціальної кризи регіон. Смирнов сьогодні застосовує істотні ресурсидля того, щоб усунути своїх конкурентів", - цитує главу адміністраціїросійського президента Сергія Наришкіна Интерфакс.

"Новусилу" Наришкін назвав по імені та прізвищах.

"Кандидатвід партії" Оновлення "Анатолій Камінський може бути гіднимкандидатом. Програма цієї партії - реальна і конкретна", - сказавНаришкін, обмовившись, що остаточне вирішення долі республіки буде залежати відїї виборців.

Черговівибори лідера невизнаної республіки повинні відбутися 11 грудня 2011 року.

70-річнийІгор Смирнов керує Придністров'ям понад 20 років - з моменту утвореннясамопроголошеної республіки у вересні 1990 року, коли регіон відколовся відМолдови.

Усічні цього року кандидатуру Смирнова знову висунув на пост президента Союззахисників Придністров'я.

"Ядумаю, що це помилковий крок ... Ігор Смирнов багато зробив у початковий періоддля республіки, але він управляє нею вже 20 років і висуває свою кандидатуру вп'яте", - цитують Наришкіна РИА Новости.

Спостерігачів зв'язку з цим нагадують, що у вересні 2011 року прем'єр-міністр РосіїВолодимир Путін, який обіймав пост президента з 2000 по 2008 рік, заявив просвій намір зайняти пост глави Російської Федерації втретє.

Експертипояснюють рекомендацію голови адміністрації президента Росії незговірливістюТирасполя сторони в переговорному процесі, де Москва прагне відіграватипровідну роль.

Росіяразом з Україною та ОБСЄ за участю спостерігачів від Євросоюзу та США виступаєпосередником на переговорах між Кишиневом і Тирасполем у надії вирішити"заморожений конфлікт", який тягнеться з 1990 року.

"Передбачалося,що на базі вирішення придністровського конфлікту може бути створений типовийпроект рішення міжетнічних і внутрішньодержавних проблем в іншихрегіонах", - сказав bbcrussian.com провідний експерт аналітичногоуправління Центру політичної кон'юнктури Дмитро Абзалов.

Ранішеджерела в російському зовнішньополітичному відомстві також давали зрозуміти"Коммерсанту" про наявність труднощів на переговорах з нинішнімлідером Придністров'я. Заїхніми словами, за весь час конфлікту Смирнов не зумів знайти спільної мови ніз одним молдавським президентом і "проблему простіше було б вирішити безнього".

Уданий час мир у зоні конфлікту підтримують Об'єднані миротворчі сили у складіросійського, молдавського і придністровського контингентів.

Росіядо останнього часу, не відмовляючись від підтримки Придністров'я, виступала зайого інтеграцію з Молдовою в складі федерації чи конфедерації за умови гарантійнейтралітету майбутнього державного утворення.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK