Вибухи у Бостоні стали першим терактом у США після 11 вересня

У понеділок на фініші найстарішого марафону по вулиці Доброї волі в Бостоні були приведені в дію саморобні вибухові пристрої. В результаті вибухів, що пролунали о 2:50 хвилин за часом східного узбережжя США з інтервалом у 12 секунд, загинули троє осіб, серед них восьмирічна дитина. За попередньою інформацією, поранено понад 140 осіб.
Вибухи у Бостоні стали першим терактом у США після 11 вересня
АР

Ці вибухи стали першим терактомна території США після атаки бойовиків Аль-Каїди на вежі-близнюки Всесвітньоготоргового центру, Пентагон і Білий дім в 2001 році, яка забрала життя майжетрьох тисяч людей.

У перші години після трагедії зкороткою заявою виступив президент США Барак Обама.

"Ми досі не знаємо, хто цезробив і чому. Але ми це з'ясуємо. І відповідальні за безглузді вибухи - людинаабо група - відчують на собі всю тяжкість закону", - зазначив главадержави, якого цитує CNN.

Незважаючи на те, що Обама невимовив слово "тероризм", федеральні органи, які ведуть розслідуванняподії в Бостоні, все ж класифікують її як терористичний, зазначає CNN. Джерелов правоохоронних органах, близьке до розслідування, при цьому не уточнило, якісаме ворожі сили причетні до вибухів: закордонні або внутрішньоамериканські.

Після виступу Обами один зпредставників Білого дому зробив наступне пояснення: "Будь-яка подія, в якійзадіяно кілька вибухових пристроїв, як це трапилося в Бостоні, очевидно є актомтерору і розглядатиметься як акт терору".

Конгрес США в понеділок вшанувавпам'ять жертв трагедії. Спочатку хвилину мовчання під час засідання Сенату оголосивлідер демократичної більшості Гері Рід, а потім співробітники апарату Конгресуповідомили, що те ж саме зробить в Палаті представників спікер Джон Бейнер.Сенатор від штату Массачусетс Мо Коуан розповів, що влада Бостона обіцялакоротко проінформувати його про ситуацію в місті.

У США посилено заходи безпекитакож біля Білого дому у Вашингтоні і навколо Пентагону, Нью-Йорк задіяв дляпатрулювання в місцях скупчення туристів і на значущих об'єктах інфраструктуритисячі співробітників поліції, розгорнувши мобільні антитерористичні станції.

За попередніми данимирозслідування, вибухові пристрої були малої потужності, повідомив телеканал CNNз посиланням на представника правоохоронних органів США. На місці вибухів невиявлено слідів вибухівки промислового виробництва, що може свідчити про їїкустарне виробництво.

Імовірно, бомби привели в діюдистанційно, за допомогою мобільного телефону - приблизно через 40 хвилин післявибухів мобільний зв'язок в Бостоні було відключено, щоб відкинути можливістьспрацьовування інших вибухових пристроїв.

Контртерористичні формуванняполіції, які обшукували місце вибуху, виявили в околицях ще п'ять вибуховихпристроїв, знешкоджених на місці, повідомив сайт газети Wall Street Journal.


АР

Спочатку повідомлялося також протретій вибух в громадській бібліотеці, проте пізніше з'ясувалося, що тамсталося загоряння, не пов'язане з терактом.

Дізнавачі ФБР вже проводятьопитування за фактом вибухів, проте підозрюваних у справі поки немає. Ніхто невзяв на себе відповідальність за теракт.

Жителі Бостона в соціальнихмережах повідомляють про те, що бачили на власні очі, чули або знають протрагедію, обмінюються інформацією про потерпілих.

Дитячий шпиталь Бостона розмістиву Facebook список госпіталізованих з місця трагедії - сюди були доставленічетверо дітей і один дорослий. Наймолодшому пацієнту - всього лише два роки,хлопчик отримав поранення в голову і перебуває в операційному відділенні. Уцьому ж закладі перебувають діти семи, дев'яти і 12 років з різнимипораненнями.

У Медичний центр Бостонаавтомобілі "швидкої допомоги" доставили 23 поранених, 16 з якихперебувають у важкому стані. Найпоширеніший діагноз - поранення ніг.

Жіночий госпіталь Брайєн надаєдопомогу 28 потерпілим, стан двох з них лікарі оцінюють як критичний, десятероосіб отримали серйозні поранення. Найменшому пацієнтові, доставленому в цейгоспіталь, - три роки.

У Бостоні відкрита анонімна лініядопомоги в розслідуванні трагедії, поширюються довідкові гарячі телефонні лініїз пошуку рідних і близьких. За даними телеканалу CNN, стан 17 із 132 пораненихв результаті терактів в Бостоні оцінюється як критичний. Епіцентр трагедіїзалишається оточеним.

У соціальних мережах десяткитисяч людей діляться символом "I Love Boston", висловлюючисолідарність з містом, яке понад 100 років приймає марафонців з різних країнсвіту, тим самим протестуючи проти насильства.

Наразі Федеральне бюро розслідувань обшукує одну з квартир в передмісті Бостона, дозвіл на обшук було виданополіцією штату Массачусетс. Інших деталей не повідомляється.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK