The Budapest Times: Холодна війна Росії

The Budapest Times: Холодна війна Росії
Reuters

Минулого тижня Центральна та Східна Європа пожали плоди російської газової суперечки з Україною, після того як Газпром вирішив припинити поставки, вибравши для цього період рідкісного похолодання.

З 27 країн-членів Європейського Союзу від рішення державної компанії Газпром скоротити обсяг газу, що йде через Україну, постраждали 18. Найгірше довелося Центральній та Східній Європі, і в першу чергу Балканам. По всьому регіон закривалися заводи, школи та лікарні, без опалення залишилися десятки тисяч квартир і будинків.

Припинення поставок серйозно вдарило по Болгарії, втім, в інших балканських країнах було трохи легше. Через територію України в звичайних умовах проходить 90 відсотків одержуваного Болгарією газу. У результаті практично всі підприємства, які  використовують газ, змушені були припинити роботу або різко знизити споживання енергії. Незважаючи на 16-градусний мороз було відключено опалення у громадському транспорті та багатьох житлових будинках. При цьому теоретично у Болгарії повинні бути великі запаси газу в газосховища Чірен. Зараз місцеві ЗМІ продовжують сперечатися про те, чи дійсно країна вирішила притримати резерви у відповідності з правилами, або дані просто було сфальсифіковано. 

Пошуки винного

Голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу (Jose Manuel Barroso), поклав провину за те, що ЄС опинився заручником поставок енергії, одночасно і на Україну, і на Росію і зажадав негайно відновити поставки.

У спробі розрядити ситуацію, Євросоюз запропонував направити в Україну незалежних спостерігачів, щоб перевірити, чи справді вона, як стверджує Росія, краде призначений для Європи газ. Росія спочатку начебто висловила згоду, проте потім зажадала, щоб спостерігачів супроводжували її представники.

У підсумку залишається незрозумілим, чи прийняли всі зацікавлені сторони цей план і, якщо прийняли, то в якій формі. Суперечка між двома країнами про ціну на російський газ не припинялася всі останні роки. До того ж, Росія не раз скаржилися, що Україна не платить за енергію.

Сьогоднішня ситуація свідчить про високий ступінь криміналізації влади в Україні: Чинне керівництво України не здатне організувати нормальне, прозоре функціонування економіки на ринкових принципах ... Це говорить про високий ступінь корумпованості владних структур

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін не згоден з тим, що його країна винна у газовій кризі, яка охопила регіон, і висловлює невдоволення Україною. “ Сьогоднішня ситуація свідчить про високий ступінь криміналізації влади в Україні: Чинне керівництво України не здатне організувати нормальне, прозоре функціонування економіки на ринкових принципах ... Це говорить про високий ступінь корумпованості владних структур ", - заявив він. Україна, у свою чергу, заперечує, що вина за відключення газу лежить на ній. Путін також критично відгукнувся про журналістів: “Абсолютно необ'єктивна картина висвітлюється: Росія припинила постачання”.

Ядерна реакція

Раптовий дефіцит газу змусив Болгарію вимагати, щоб їй дозволили знову запустити реактори на АЕС Козлодуй. Вступаючи в ЄС в 2007 році, Болгарія погодилася закрити чотири з шести її блоків. Хоча ЄС негайно відкинув план Болгарії вдатися до атомної енергії, це не завадило Словаччині висунути аналогічну ідею і почати обговорювати можливість розконсервування своєї АЕС.

Потужна зброя

Приблизно 80 відсотків російського газу, призначеного для Європи, проходить через Україну. Росія зараз поставляє чверть споживаного Європою газу і ця частка, мабуть, продовжуватиме зростати в міру того, як вичерпуються родовища в Північному морі, а більша частина європейських країн відходить від використання атомної енергії.

Поточна криза у багатьох відношеннях повторює ситуацію трирічної давнини. Коли на початку місяця Росія знову скоротила поставки, швидко з'ясувалося, що Європа так і не знайшла способу не залежати від свого великого східного сусіда. Прийнятий ЄС та підтриманий Сполученими Штатами план будівництва трубопроводу Nabucco, що повинен зв'язати Каспійський басейн з Центральною Європою, знизивши тим самим залежність від постачань з Росії, буде здійснено не раніше 2013 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK