ДД: Труба, труби, трубі, трубою, про трубу

ДД: Труба, труби, трубі, трубою, про трубу
Reuters

Читати українську пресу про черговий виток газової війни з Росією нецікаво. Вона надто патріотична. При цьому журналісти живуть, як і всі нормальні громадяни, у напівопалюваних квартирах, без гарячої води, а електрику часом вимикають навіть у столиці.

І все одно, крім того, що Росія - банкрут, Газпром - в очікуванні дефолту, транзит газу повинен оплачуватися за європейськими тарифами, але ціна на газ залишатися братською, вичитатаи щось інше в пресі важко.

Приблизно так пише більшість видань. Приблизно так говорить добра половина політиків. Ті ж, хто на стороні Росії, впевнено заробляють політичні дивіденди напередодні виборів президента. 

У будь-якої наглості є межа. Не маючи газу, диктувати ціну на нього тільки тому, що у нас є труба, неправильно.

"У будь-якої наглості є межа. Не маючи газу, диктувати ціну на нього тільки тому, що у нас є труба, неправильно. Якщо є каструля, але немає шматка м'яса, борщу НЕ звариш. Наша труба - це своєрідна каструля ", - озвучує позицію Партії регіонів її народний депутат Василь Кисельов. Повірити в щирість його слів немає ніякої можливості, особливо з огляду на те, що біло-блакитні давно і міцно дрейфують разом з помаранчевими з секретаріату президента Ющенка.

На побутовому рівні лінія фронту між Україною та Росією в боротьбі за газ за ціною не дорожче $ 201 за тисячу кубометрів при ставці транзиту в $ 2, чомусь завжди проходить через квартиру обивателя.

В одному з минулих своїх матеріалів я обманув читачів ДД. Так уже вийшло, вибачте! Я написав, що напруга в мережі в критичні вечори на околиці Києва буває майже 170 вольт і від цього не працюють багато електроприладів. Я збрехав. Прикинувши на око - раз техніка не працює, мікрохвильова пічка, так вона взагалі вечорами вже три роки не працює, а це означає, вже не 180 вольт, а менше. Нехай буде 170 В, думаю! Ні, щоб полізти під стіл і уважно подивитися на Вольтметр ...

Довга дорога під стіл

Після того, як перестали спалахувати газорозрядні лампи в коридорі, а лампи розжарювання стали справжніми жовтими грушами, після того, як перестали запускатися енергозберігаючі лампи і холодильник перестав гудіти, мій внутрішній голос покликав мене під стіл.

На жаль! Номер ДД з непрадивою інформацією вже пішов у друк. Сподіваюся, я спокутував свій гріх: Вольтметр показав зовсім не 170 В, а ... 124 В!

Естонський читач може засмутилися, що так низько падає напруга в мережі братньої України. І зовсім даремно! У будній зимовий вечір, коли на вольтметрі трохи більше - 148 В, але, як і раніше, нічого не працює, з радістю приймаєш життя таким, яким воно є. Адже в інших може бути й гірше ... Про те, що у мережі повинно бути 220 вольт (якщо цього раптом хтось не знає), автор навмисно замовчує. Навіщо насміхатися над власним безсиллям? 

”Ми купили потужний ПБЖ (пристрій безперебійного живлення). Тому що у нас було близько 110 В, як в Америці! - Розповідає знайомий, який живе в іншому районі Києва. - Тепер вся комп'ютерна техніка працює безвідмовно, ще електрочайник і холодильник 'повісили' на ПБЖ. Вони теж працюють” .

Після помаранчевої революції для абсолютної більшості українців чергова російсько-українська газова війна матеріалізувалися в відсутність тепла та гарячої води в будинках, низьку напругу, в неосвітлені й холодні під'їзди

Після помаранчевої революції для абсолютної більшості українців чергова російсько-українська газова війна матеріалізувалися в відсутність тепла та гарячої води в будинках, низьку напругу, в неосвітлені й холодні під'їзди.

А ось голова Нафтогазу України Олег Дубина сказав, що на Україні ніхто не обмежує тиск газу для споживачів.

“Ми нікого не обмежуємо, все споживають стільки, скільки їм необхідно. У нас ще є запас. Ми не можемо розраховувати на тривалий період, але сьогодні ми в змозі в країні підтримувати необхідний тиск, для того, щоб всі споживачі були з газом “, - заявив Дубина в ефірі одного з українських телеканалів.

Права рука прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов пообіцяв подати до суду на тих, хто знижує тиск газу для обігріву звичайних громадян. “Ні на один кубічний метр не зменшився обсяг газу для опалення житла ", - повідомив він.

Так чому ж тоді в наших квартирах холодні батареї? За повідомленнями різних ЗМІ, в Криму, Дніпропетровській, Луганській, Полтавській, Запорізькій та Одеській областях подачу газу в котельні скоротили до 50%, у Києві, Полтавській, Івано-Франківській, Запорізькій областях та в Харкові переходять на спалювання стратегічних запасів мазуту. А про те, що відбувається у якомусь райцентрі, відрізаному від залишків української сучасної цивілізації, і говорити не доводиться.

Відлуння газової війни

Але погано з енергоносіями не тільки на Україні. У Євросоюзі вже цієї весни в рамках програми по боротьбі зі змінами клімату повинні прийняти нові стандарти споживання енергії для популярних нині великих плазмових побутових пристроїв.

Британська газета The Independent не виключає, що незабаром виробництво та реалізацію популярних плазмових телевізорів з великим енергоспоживанням може бути просто заборонено. Випадково, як негативний приклад, видання наводить цифри споживання електроенергії плазмового телевізора з 42-дюймовим екраном. У середньому - близько 822 кіловат-годин електроенергії на рік, у той час як рідкокристалічний телевізор такого ж розміру витрачає лише 350 кіловат-годин на рік.

У Британії не знають, що телевізори не обов'язково забороняти: достатньо перейняти досвід Києва. Критичні 124 В на столичній околиці - це не маячня божевільного, і навіть не відгомін газової війни, це звичайні українські реалії. Так би мовити, не найгірші.

10 грудня 2008 року в Ужгороді відключили подачу електрики в пологовому будинку. Зупинився апарат життєзабезпечення, і новонароджене немовля померло на очах матері. 12 грудня 2008 в Києві п'яти тисячам висотних будинків на півдня було перекрито подачу гарячої води та тепла. Цілому місту - Житомиру - у першій декаді 2009 року на три дні відключали гарячу воду. Вся Харківська область в цьому січні отримає лише 60% електроенергії від запланованої, повідомляє прес-служба харківської обласної адміністрації.

На цьому тлі заяви про транзит, ціну на газ і Росію, яка  пресує Україну, м'яко кажучи, блідніють.

Кожного року, 31 грудня, ми з друзями ...

“Ніколи так не було, щоб ніяк не було. Завжди так було, щоб якось та було ", - говорив у свій час бравий солдат Швейк. І мав абсолютну рацію. В Україні завжди якось та було. Наприклад, переможні заяви уряду про те, що у випадку припинення подачі газу Україна і сама забезпечить його постачання в Європу зі своїх запасів. Мовляв, все буде о'кей, Європа: ми твої надійні партнери. Достанемо із запасів і прокачаємо 264,5 мільйона кубометрів на добу! Після цього в ніч на 7 січня була повністю зупинена подача транзитного газу в країни Євросоюзу - Болгарію, Туреччину, Хорватію, Румунію, Грецію, Македонію, і Угорщину.

Після того, як 11 січня 2008 року уряд пообіцяв виплатити по одній тисячі гривень за вкладами Ощадбанку СРСР (на той момент - це близько $ 212), в чергах за грошима померло п'ятеро людей, тринадцять отримали поранення. За рік за радянськими вкладами повернули гроші тільки половині бажаючих. Решті половині - близько 6,5 млн. українців - наказано чекати. На поточний рік заплановано повернути гроші тільки чверті мільйона вкладників. Нинішня тисяча - це вже не $ 212, а тільки $ 114.

Цікаво, що станеться в січні 2009 року?


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK