НИ: А сумки треба притискати до живота

НИ: А сумки треба притискати до живота
segodnya.ua

От що розповів "НИ" Дмитро, один з впливових  українських бізнесменів, який працює  у реальному секторі економіки та має доступ у найвищі кабінети: "Ми давно живемо в умовах твердого адміністративного регулювання, але події останніх трьох місяців ставлять підприємства більшості галузей за межу виживання. Влітку нас мало  не примусово змушували брати кредити у валюті, коли долар був по 4,5 гривні, а тепер ми повинні віддавати їх, купуючи валюту у два рази дорожче. Якщо сьогодні виконувати всі норми закону й всі кредитні договори, то потрібно зупиняти практично всі підприємства".

У дворі, недалеко від офісу, де проходила наша зустріч, біля сміттєвих баків підбирає щось неохайного виду чоловік. Відразу згадався популярний зараз у Києві анекдот. Два бомжі розмовляють на смітнику: "Чув про кризу?" - "Ну, чув, а нам-то що?" - "От у тебе знайомі олігархи були?" - "Ні". - "А тепер будуть!" Бомжуючих олігархів бачити поки не довелось, зате в місті останнім часом різко активізувалися кишенькові крадіжки.  

"Якщо перебудова в Україні розпочалася з появи брошур про секс, то нинішня криза - з листівок у під'їздах про те, що потрібно бути пильними в громадському транспорті. Пишуть, що треба заздалегідь покласти в кишеню декілька гривень, щоб зайвий раз у товкотнечі не діставати гаманець, обійняти сумку обома руками, пригорнути її до живота й уважно придивлятися до оточуючих людей", - поділилася з "НИ" співробітниця фірми з ремонту офісів Лариса Іванівна. Розповідаючи про себе, вона зазначила, що "більшість замовників, які планували ремонт цього року, відмовляються від наших послуг, тому що ледве тримаються на плаву".

Будівельна сфера дійсно дуже постраждала. У Києві зупинена реалізація 70-80% проектів, а в Київській області - до 90%. Важка ситуація в Харкові й Дніпропетровську. Як головна причина "заморожування" багатьох програм називається зупинка кредитування комерційними банками. Результат - звільнення, які викликали ажіотаж у центрах зайнятості. Якщо рік назад на одне місце було четверо претендентів, то сьогодні їх десять. А в деяких областях, наприклад, Черкаській - 77. Але вакансії, які пропонують на біржах праці, далеко не завжди відповідають кваліфікації й вимогам працівників щодо зарплати. "Топових" пропозицій для менеджерів, які залишилися без роботи, практично немає.

У таких умовах безробітні часто потрапляють до рук шахраїв. "Залишився без роботи. Прочитав на зупинці автобуса оголошення, мовляв, "відправте СМС і отримаєте роботу". У підсумку з мобільного рахунку таємниче зникли 35 гривень (близько 5 доларів. - "НИ"), а роботу ніхто не надав", - поскаржився "НИ" 45-літній Олександр Марчук, який приїхав у столицю із Житомира. "От у п'ятницю звільнили. Власники вирішили скоротити штат, - розповів розроблювач програмного забезпечення Павло. - З голоду, звичайно, не помру, у мене є ще дві роботи, але ця була найбільш прибуткова. Тепер на місяць буду одержувати не більше 2 тис. гривень (близько 240 доларів. - "НИ"), на такі гроші не розбіжишся. Так ще мама хворіє, а дружина з дочкою не звикли ні в чому собі відмовляти..."

Масла в кризове багаття підлив і "газовий конфлікт". "Влада не втомлюється робити заяви про те, що криза поетапно переборюється, і жити легшає. Тільки от повсякденні походи на ринок і в магазини показують протилежне. Щотижня нові цінники! У нас у квартирі з 25 днів нового року шість днів не було опалення, і десять днів - гарячої води. При цьому з усіма питаннями в ЖКГ посилають до ….. Черновецького (мера Києва. - "НИ".) або до Ющенка з Тимошенко", - нарікає Валентина, яка живе в столичному передмісті та працює нянькою.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK