Газета: Рада голосує гривнею

Газета: Рада голосує гривнею
Reuters

Документ вніс на розгляд депутат від Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Святослав Олійник. Постанову підтримали 227 народних депутатів - майже повністю фракції БЮТ та Блоку Литвина, у повному складі комуністи і всього четверо членів Партії регіонів. Як пояснив спікер Верховної Ради Володимир Литвин, ця постанова передбачає відповідальність Віктора Ющенка за ситуацію, що склалася у фінансово-кредитній сфері.

За словами Святослава Олійника, прийнята постанова може стати підставою для початку процедури імпічменту глави держави. Водночас, спікер Верховної Ради заявив, що такий сценарій вважає малоймовірним.

Парламентарії звинуватили Президента в бездіяльності у зв'язку із тим, що він двічі не прислухався до думки ради звільнити голову Національного банку України Володимира Стельмаха. Це, як стверджують депутати, і призвело до численних спекуляцій на валютному і іпотечному ринках", а також спричинило "невиконання комерційними банками зобов'язань перед вкладниками, суттєве зловживання в процесах рефінансування комерційних банків, повну відсутність контролю над діяльністю комбанків, що призвело до значного погіршення добробуту громадян України".

Як йдеться в постанові, Ющенко також несе відповідальність за різке знецінення грошової одиниці України. Нагадаємо, із кінця вересня до середини грудня минулого року долар виріс по відношенню до національної валюти із 5 до майже 10 гривень. Зараз курс становить близько 8-8,2 гривень за долар, тоді як прем'єр-міністр Юлія Тимошенко неодноразово заявляла, що курс повинен складати 6-6,5 гривень за долар.

У ході вчорашнього засідання депутати Верховної Ради також проголосували за проект постанови "Про діяльність Національного банку України в період фінансової кризи і про стан виконання рішень Верховної Ради України стосовно цих питань".

Парламентарії визнали діяльність Нацбанку незадовільною, а постанову про призначення Володимира Стельмаха головою Нацбанку України - такою, що втратила чинність. Стельмах, як говориться в постанові, несе персональну відповідальність за діяльність Національного банку України. Оскільки Президент країни в ситуації, що склалася, не прийняв відповідних заходів, депутати визнали неприпустимим подальше перебування Стельмаха на посаді голови НБУ.

На думку заступника директора Інституту країн СНД Володимира Жарихіна, усі події в Україні варто розглядати з точки зору передвиборчої кампанії. "Ющенко і Тимошенко кидають один в одного гарячими картоплинами, - сказав він кореспонденту Газеты. - Спочатку такою картоплиною був газ, тепер курс гривні, яка впала у два рази. В Україні усі рахують тільки в доларах, тому ситуація важка. Стельмах - та людина Ющенка, на яку можна звалити всі проблеми в економіці".

На його думку, наступною гарячою картоплиною стане постійно зростаюче безробіття. "Народ незадоволений, він вийде на вулицю. І ось тоді та сила, яка його очолить, опиниться серед переможців. Саме сила, оскільки про особистість Ющенка говорити не доводиться - його рейтинг уже не підніметься", - вважає Жарихін.

Директор українського Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик припустив, що фігура Стельмаха є розмінною картою БЮТ у питанні про імпічмент. "Але Ющенко не піде зараз на його відставку, оскільки це його єдиний інститут впливу у фінансовій системі країни, яким він може тиснути на Тимошенко", - зазначив Кулик в інтерв'ю кореспонденту Газеты. На його думку, у Партії регіонів є певна домовленість з Ющенком не втручатися в скандал, тому вчора переважна більшість прихильників Віктора Януковича утрималися при голосуванні за постанову.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK