ВН: На блакитному газі

ВН: На блакитному газі
Reuters

Заява міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, яка пролунала вчора, про те, що Україна і Грузія можуть стати членами НАТО лише в "дуже віддаленій перспективі", серйозно зіпсує настрій учасникам сьогоднішньої зустрічі польського президента Леха Качинського і його українського колеги Віктора Ющенка. Вона відбудеться у Вроцлаві за участю прем'єр-міністра Чехії, що головує в ЄС, Мірека Тополанека.

Пан Качинський є лютим опонентом голови польської дипломатії та переконаним прихильником якнайшвидшого прийняття України в європейські структури. Однак Радослав Сікорський в інтерв'ю британській газеті Дейлі телеграф прямо заявив, що Північноатлантичний альянс "втомився від розширення, і на сучасному етапі у нього немає бажання прийняти Грузію або Україну". Та й розширення ЄС в умовах фінансової кризи стає, за його словами, "ще більш складним".

Формально сьогоднішня зустріч не стосується безпосередньо перспектив інтеграції Києва в євроатлантичні структури. У канцелярії польського президента ВН повідомили, що вона відбудеться за ініціативою пана Качинського, а її головними темами будуть енергетична безпека та "Східне партнерство". Ця польсько-шведська ініціатива, яку оприлюднено наприкінці 2008 року, спрямована на розвиток співпраці ЄС з Україною, Молдовою, Грузією, Вірменією, Азербайджаном і - за певних умов - з Білоруссю.

Північноатлантичний альянс "втомився від розширення, і на сучасному етапі у нього немає бажання прийняти Грузію або Україну", вважає міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський

У повідомленні секретаріату українського президента підкреслюється також, що "керівники трьох держав обговорять наслідки договорів із Росією про постачання газу для економіки України, а також загальну ситуацію, що стосується постачань енергосировини в країни Європи ". Однак безсумнівно, що Лех Качинський повинен буде прийняти виклик глави польського МЗС і дати свою оцінку шансів України на вступ у ЄС і НАТО.

Напередодні Віктор Ющенко побував у Польщі рівно два тижні тому. Це було в розпал газової суперечки між Росією та Україною, в якій Варшава рішуче стала на бік Києва. Вона навіть спробувала спішно сколотити антиросійський газовий блок і провести саміт "постраждалих від Газпрому в Празі. Але затія провалилася. Польська влада досі стверджує, що Москва свідомо загострила газовий конфлікт з Україною, щоб взяти під контроль її газопроводи і втягнути Київ в російську зону впливу. Примітно, що, хоча проблема розв'язалася ще минулого тижня, Польща досі отримує менше газу, ніж прописано в торгових контрактах. Однак не виконує свої зобов'язання не Газпром, а український постачальник - Росукренерго.

Віктор Ющенко прилітає у Вроцлав із Брюсселя. Він побував у бельгійській столиці на запрошення голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу. Той хотів особисто переконатися, наскільки передбачуваним партнером в транзиті російського газу є Україна. Учора пан Баррозу після зустрічі з українським президентом сказав: "Президент Ющенко обіцяв мені, що, хоча угода Нафтогазу з Газпромом подобається йому не цілком, він буде її дотримуватися". Це була важлива для Європи заява, оскільки ще напередодні особи із оточення Ющенка ділилися думкою, що газові угоди з Росією для України невигідні. Вони прогнозували поновлення переговорів, що загрожувало новим газовим скандалом між Москвою та Києвом.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK