EuroNews: Віктор Ющенко: Інцидент... у відносинах України, Європи і Росії... згуртував українське суспільство

EuroNews: Віктор Ющенко: Інцидент... у відносинах України, Європи і Росії... згуртував українське суспільство
Фото: Миколи Лазаренка/ Прес-служба Президента

- Пане президент, ласкаво просимо на Євроньюс. Черговий конфлікт між Росією та Україною залишив без газу ряд європейських країн. Що сталося?

- Європа повинна знати правду про те, чому це сталося. Я хочу одне сказати - Україна не перекривала кран поставки. Всі газопрокачувальні станції транзитного характеру знаходяться на російській стороні, і відповідальність за те, що поставки газу в Європу були перекриті, несе російська сторона. І друге, про так званий несанкціонований відбір. Як президент України хочу заявити - ні в 2008, ні в 2009 роках жодного кубічного метра транзитного газу Україна не використала для своїх потреб. Ще раз підкреслюю, Україна повністю виконала свої газотранспортні зобов'язання. Не йдеться про економічну складову, йдеться, безумовно, про велику політику.

- А в чому саме полягає цей політичний аспект?

- Створивши відчуття ненадійності поставки російського газу через Україну, оновлюється актуальність низки проектів. По-перше, українська газотранспортна система стає більш залежною, і формується перспектива під різними приводами сформувати режим її використання російськими газовими компаніями, російською державою. Іншими словами - повторити те, що було зроблено з газотранспортними системами Молдови і Білорусі в останні роки. Очевидно, є такий самий план відносно газотранспортної системи України, щоб вона перейшла під контроль "Газпрому". Для нас це неприйнятно. Це - національний ресурс, національний актив, це, якщо хочете, уособлення нашої незалежності, у цьому випадку - енергетичної.

Відповідальність за те, що поставки газу в Європу були перекриті, несе російська сторона

- Під час цього конфлікту Баррозу назвав Росію ненадійним постачальником газу, а Україну - ненадійним транзитером. Чи справедливі ці висновки?

- Мені некоректно коментувати слова президента Баррозу, але хочу просто повторити, що Україна не зробила жодного кроку, який би обмежував поставку російського газу. Інакше кажучи, Європа стала заручницею російської політики. Це шантаж, шантаж європейського співтовариства з метою, яку переслідує російська сторона.

- Ви не побоюєтеся, що газова криза негативно позначиться на подальшому співробітництві України з Євросоюзом?

Очевидно, є такий самий план відносно газотранспортної системи України, щоб вона перейшла під контроль Газпрому.

- Ні. Упевнений, що вже цього року Україна підпише договір про об'єднання енергетичних систем, упевнений, що цього року ми приєднаємося до договору про енергетичне партнерство. Переконаний, що Брюссельська конференція, яка відбудеться в березні, дасть хороший предмет для міркувань про інтегрування системи транспортних можливостей України в європейський газовий ринок.

- Після довгих суперечок договір про поставки газу на Україну було підписано. Ви назвали його невигідним для України. Чому?

- Я його назвав непартнерським. Можу повторити. Прийнято базову ставку за формулою ціни на газ у 450 доларів, що не об'єктивно. Сьогодні в Європі немає такої ціни. Україна знаходиться на найкоротшому плечі поставки російського газу. А ціна в нас сьогодні більша, ніж у деяких країн Західної Європи. Тому - це некоректна ціна. Не в тому плані, що вона висока, а в тому плані, що вона необґрунтована. Друге - політика транзиту. За транзит Росія не змінила плату. Вона становить 1,7 долара за тисячу кубічних метрів прокачування на 100 кілометрів. Це найменша ціна транзиту в Європі.

- Ви наполягатимете на перегляді цих угод, якщо вас не влаштовує ціна?

Україна знаходиться на найкоротшому плечі поставки російського газу. А ціна в нас сьогодні більша, ніж у деяких країн Західної Європи. Тому - це некоректна ціна.

- Ми зараз не про це говоримо. Ми визнаємо ці угоди й ми їх будемо виконувати. Разом з тим, я покладаюся на роботу Єврокомісії, що через модернізацію газотранспортної системи України та її інтеграцію в єдиний газовий ринок Європи забезпечить також умови функціонування і реалізацію проектів з поставки, які забезпечать оптимальне, раціональне використання української газотранспортної системи.

- Висока ціна на газ може погіршити економічне становище України, а чи вплинув якось газовий конфлікт і підвищення ціни на політичну ситуацію всередині країни?

Інцидент, що відбувся у відносинах України, Європи та Росії на початку січня, безумовно, згуртував українське суспільство.

- Я не буду приховувати, що різні політичні сили пробували використати газову тематику як спекулятивну тематику. Але головне, мені здається, не в цьому. Я вважаю, що той інцидент, що відбувся у відносинах України, Європи та Росії на початку січня, безумовно, згуртував українське суспільство. Люди зрозуміли, наскільки крихкою є та економічна стабільність, що базується на недиверсифікованій енергетичній, і особливо, газовій політиці.

Оригінал статті
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK