The Times: Обама запропонує Росії скоротити ядерний арсенал на 80%

The Times: Обама запропонує Росії скоротити ядерний арсенал на 80%
Reuters

Згідно із планом кількість ядерних боєголовок, як у США, так і в Росії має скоротитися до тисячі, пише видання.

Ключовим моментом в ініціативі Обами стане перегляд рішення попередньої адміністрації США про розміщення в Європі елементів американської системи ПРО, проти чого активно заперечує Москва.

Обама має намір доручити переговори спеціальному комітету під керівництвом Гері Сеймора, який займався питаннями нерозповсюдження ядерної зброї в адміністрації Білла Клінтона. Курируватиме переговори Держдепартамент США на чолі із Гілларі Клінтон.

Як зазначає британське видання, угода про скорочення ядерного арсеналу між США та Росією незмінно зачепить і інші ядерні держави.

The Times нагадує, що в грудні цього року минає термін дії Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-1), який підписано Москвою та Вашингтоном у 1991 році, згідно з яким обидві країни повинні були скоротити свої ядерні запаси приблизно із 10 тис. до 5 тис. одиниць із кожного боку.

Як очікується, обговорення СНВ-2 може стати однією із тем візиту Обами в Росію. За непідтвердженими даними поїздка має відбутися в квітні.

***

Під час своєї передвиборчої кампанії Барак Обама заявляв, що підтримає програму розміщення ПРО в Європі, тільки якщо буде доведено її необхідність та ефективність.

Росія, у відповідь на плани США розмістити в Польщі та Чехії елементи систем ПРО, прийняла рішення встановити ракетний комплекс Іскандер у Калінінградській області. У Кремлі неодноразово заявляли, що розміщення ПРО в Східній Європі спрямовано саме проти Росії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK