FT: Призначення дострокових виборів посилює безлад в Україні

FT: Призначення дострокових виборів посилює безлад в Україні
Фото Миколи Лазаренка

Ініціатива з проведення виборів у жовтні на кілька місяців повинна скоротити термін перебування при владі Віктора Ющенка, який цього тижня розпочав жорстку атаку на Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко, свою запеклу суперницю, через її дії із подолання кризи. Такий крок також не дозволить Президенту розпустити парламент, що він неодноразово погрожував зробити на тлі поглиблення розколу між лідерами країни.

За словами радників пана Ющенка, ініціатива – незаконна, і Президент оскаржить її в Конституційному суді. Процес може затягнутися на декілька місяців.

За словами Хорхе Зукоскі, президента Американської торгової палати в Україні, політичний безлад погіршує й без того складну ситуацію. "Бізнес- спільнота продовжує закликати політичну еліту України сконцентрувати свою енергію на відновленні співпраці із (Міжнародним валютним фондом)", - заявив він.

Перший транш кредиту від МВФ обсягом 4,5 млрд. доларів допоміг наприкінці минулого року стабілізувати нестійку фінансову систему України. Подальші виплати було призупинено з огляду на політичну боротьбу і неспроможність України виконати такі вимоги як скорочення дефіциту бюджету.

Популярність пана Ющенка після приходу до влади у 2004 році сьогодні впала до однозначних показників.

Вчорашнє голосування за дострокові вибори об’єднало супротивників пана Ющенка, включаючи політичний табір пані Тимошенко і соратників Віктора Януковича, проросійськи налаштованого колишнього прем’єра. Вони обоє випереджують пана Ющенка в опитуваннях, маючи 15-20% підтримки, і готуються до боротьби за президентство. Опитування також демонструють зростання показника підтримки молодого депутата парламенту Арсенія Яценюка.

Після приходу до влади у 2004 році, пан Ющенко намагався звільнити Київ з-під впливу Москви. Він добивався швидкого вступу України до ЄС і НАТО, однак його зусилля по досягненню цих цілей не дали результату.

Оригінал статтi


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK