НГ: Нафтогаз і Газпром редагують січневі угоди

НГ: Нафтогаз і Газпром редагують січневі угоди
Reuters

За лаштунками останніх газових скандалів Нафтогаз і Газпром готують підписання нових угод. В оточенні Юлії Тимошенко натякають, що документи пов'язані з майбутньою участі Росії в модернізації української газотранспортної системи (ГТС). У Нафтогазі обережно це спростовують. Газпром, схоже, вичікує: компанія не коментує новий переговорний процес, але при цьому не активізує тему оплати Україною штрафів за недобір газу в першому кварталі.

Першим про підготовку нових угодах між Газпромом та Нафтогазом повідомив днями депутат від Блоку Юлії Тимошенко Сергій Пашинський. "Зараз робочі групи з обох сторін готують у газовій сфері міжурядову угоду, яка базується на принципах рівноправності, партнерства, узгодження стратегічних планів", - сказав він. Після цієї заяви постало питання: чи то українська сторона вважає, що названим принципам не відповідають документи, підписані в Москві 19 січня; чи то уряд України визнає, що підписана 23 березня в Брюсселі декларація з ЄС про модернізацію ГТС порушує зазначені принципи стосовно російської сторони. Пашинський натякнув, що мова йде про другий варіант: "Ми ставимо за мету (після модернізації ГТС) збільшити транзит до 180 мільярдів кубометрів газу в рік.

Без узгодження з Росією - це мертвий проект. Ми ж не свій газ постачаємо (в Європу), на жаль". Зі сказаного депутат зробив висновок, що Росія буде брати участь у модернізації української ГТС нарівні з іншими партнерами.

На початку тижня це питання обговорювалося в Газпромі. Українську делегацію очолив керівник Нафтогазу Олег Дубина, який до цього кілька місяців перебував на лікарняному через перенесений в період січневого газового конфлікту серцевого нападу. За підсумками першої після хвороби поїздки у Москву Дубина підтвердив, що без взаємодії і співпраці з російською стороною гарантувати надійність поставок газу в Європу неможливо. Як наслідок, сторони прийшли до висновку про спільну розробку "зрозумілих механізмів інвестування та кредитування модернізації української ГТС згідно з міжнародними стандартами", сказав керівник української компанії.

Однак перший заступник голови правління Нафтогазу України Ігор Діденко спростував припущення про те, що готуються україно-російські газові угоди пов'язані з модернізацією ГТС. Чиновник зазначив, що транзитна ставка, яку російська сторона платить української за прокачування газу у Європу, вже є внеском у утримання ГТС у безаварійної робочому стані. А що стосується нових документів, то Діденко стверджує, що мова йде тільки про "косметичні поправки" в існуючих газових угодах. "Високий темп переговорного процесу в січні привів до того, що немає повної гармонії в текстах угод, і це заважає нашим фахівцям у щоденній роботі", - пояснив він.

Діденко сказав, що частину непорозумінь вдалося зняти підписанням 6 квітня технічної угоди до січневих контрактів. Точніше, документ визначає технічні умови виконання підписаних у січні цього року контрактів на постачання і транзит природного газу в Україну на 2009-2019 роки. У них вказано, зокрема, властивості та характеристики газу, обсяги поставок і чіткі напрямки з точками входу і виходу в українську ГТС. "Контракт, який було підписано в січні, знаходиться в робочому режимі оптимізації. Наша мета - впродовж кількох тижнів підписати додаткову угоду, щоб у політиків не виникало сумнівів щодо положень контракту", - пояснив Діденко необхідність редагування раніше затверджених документів.

Джерела, близькі до уряду, пояснили, що потребують уточнення питання про забезпечення технічним газом транзиту і про можливість зменшення поставок в Україну. Раніше українські урядовці стверджували, що на технічні потреби будуть направлені 11 млрд. куб. м газу з українських підземних сховищ, які були оформлені на компанію РосУкрЕнерго, а потім співвласник цієї компанії Газпром нібито поступився правами на них Нафтогазу за ціною близько 153 дол за 1 тис. куб. м. Як відомо, спроба розмитнити газ зі сховищ на українську національну компанію призвела до скандалу з участю Служби безпеки України (СБУ). Хоча питання до кінця не врегульоване, урядові чиновники неофіційно стверджують, що домовилися з Газпромом про уточнення формулювань щодо технічного газу.

Про те, що російська компанія йде назустріч українській, свідчить зниження тональності переговорів про обсяги поставок газу в Україну. Контракти на цей рік припускали, що Нафтогаз купить 40 млрд. куб. м газу, але до кінця січня українська сторона попросила Газпром зменшити на 7 млрд. куб. м законтрактований обсяг поставок. Співробітники президентського Секретаріату обурювалися, що формулювання документів, яке зводиться до принципу "бери або плати", вимагають від України оплати навіть той зазначений в контракті обсяг газу, який вона не потребуватиме. Хоча в березні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив, що російська сторона схиляється до варіанту відмови від штрафів за порушення контракту українськими партнерами, але пізніше керівник Газпрому Олексій Міллер уточнив, що переговори з Нафтогазом щодо штрафів за недобір газу все ж таки ведуться.

Ігор Діденко запевняє, що зараз питання вичерпано, зміни в контракт будуть внесені додатковими угодами. Він уточнив, що цього року зниження контрактних обсягів газу не вимагає спеціального оформлення, оскільки січневі контракти передбачали можливість відхилення на 20% від затвердженого обсягу поставок. "Єдина дискусія йде про те, в якому кварталі купувати ті чи інші обсяги газу, тому що ціна поквартально змінюється у бік зменшення", - пояснив чиновник.

Президентська сторона поки що не втручається в хід курованих урядами переговорів Нафтогазу і Газпрому. Уповноважений Президента України з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський днями зазначив, що питання про модернізацію ГТС, яке викликало чергове загострення україно-російських відносин, буде вирішене до кінця року. Тоді й стануть відомі інвестори та умови їх участі в проекті, зазначив він. Зараз, за словами Соколовського, розробляються технічні вимоги до модернізації українських магістральних газопроводів, починаючи з обліку і контролю кількості та якості газу і закінчуючи моніторингом його транспортування по всій системі. В цілому це техзавдання співпадає з раніше оприлюдненими вимогами російської сторони про прозорі умови роботи української транзитної системи.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK