Известия: Знесеш пам'ятники - залишишся без футболу

Известия: Знесеш пам'ятники - залишишся без футболу
stryi.com.ua

Група депутатів української Верховної Ради виступила з незвичайною ініціативою - позбавити Львів права на проведення матчів футбольного чемпіонату Європи 2012 року. Причина - рішення місцевої влади позбутися пам'ятників радянським воїнам-визволителям. Всього у Львівській області планують знести двадцять монументів, найвідоміший з яких знаходиться у місті Стрий і схожий на пам'ятник з Трептов-парку - солдат з врятованою дівчинкою на руках.

Парламентарії звернулися з відкритим листом до президента УЄФА Мішеля Платіні, який якраз перебуває в Українї з інспекційною поїздкою. Високий гість хотів перевірити ступінь підготовки спортивних об'єктів. Але тепер, схоже, йому доведеться зайнятися політикою.

Депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк повідомив журналістам суть послання: "Так само як право на вибір міст - прерогатива УЄФА, вважаємо своїм обов'язком повідомити: місто, влада якого ухвалює рішення, що тягнуть за собою розкол України, не може приймати турнір такого рівня. Рішення, прийняте львівською владою, лише підкреслює, що місце для проведення чемпіонату вибрано неправильно".

Крім того, ініціативна група парламентаріїв, що представляють три фракції Ради, зареєструвала законопроект, в якому пропонується внести зміни до Кримінального кодексу та "посилити кримінальну відповідальність за наругу над пам'яттю радянських воїнів-визволителів".

Те, що відбувається зараз на Львівщині та в сусідніх областях Західної України, можна назвати "повзучим реваншем". Влада фактично стала виконавцем політичної волі націонал-радикалів - ультраправої партії Свобода, рейтинг якої стрімко зростає. Саме вона стала ініціатором знесення пам'ятників "окупантам". Лідер Свободи Олег Тягнибок не звик добирати виразів - у своїх промовах він регулярно обрушуються на "жидів" і "москалів". До кримінальної відповідальності за розпалювання національної ворожнечі ніхто його, однак, не притягає. Зараз Олег - кандидат у Президенти, має намір балотуватися на майбутніх виборах глави держави.

Свобода по повній програмі піариться на знесенні пам'ятника воїну-визволителю, який нібито "символізує агресивний мілітаризм", спотворює історичну правду, популяризує діяльність окупаційної радянської влади на Західній Україні". Крім того, за твердженнями Тягнибока і його соратників," пам'ятник радянської епохи негативно впливає на національну свідомість, принижує гідність українців і пам'ять про людей, загиблих у боротьбі з московськими окупантами за волю України".

Зазначимо, в дужках, що не так давно Тягнибока фінансували деякі відомі олігархи, що стоять за Партією регіонів і вважалися лобістами інтересів російськомовних областей. Сподівалися, що ультранаціоналісти відтягнуть голоси у прихильників Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко. Хто знав тоді, що Джинн вирветься з пляшки, що карликова партія перетвориться на серйозну - і небезпечну - політичну силу?! Цей приклад зайвий раз свідчить: проста схема "свій - чужий", "проросійський - помаранчевий" в Україні не спрацьовує. Ступінь цинізму і безпринципності місцевих політиків і олігархів такий, що саме час за голову хапатися. І чекати підступу на кожному кроці.

Зараз олігархи пішли в тінь. А найбільш лютими прихильниками Тягнибока стали "національно орієнтовані" діячі місцевого масштабу - маловідомі в інших регіонах кандидати історичних наук, а також художники.

Проти знесення пам'ятника воїну-визволителю виступив російський консул Євген Гузєєв. Він написав львівським депутатам листа, в якому радив подумати: чи варто приймати рішення, що суперечить міжнародним зобов'язанням України, як державі-переможниці у Другій світовій війні.

За солдата заступилися, і львівські комуністи. Перший секретар місцевої обласної організації Олександр Кальнюк заявив, що його соратники візьмуть воїна в кільце і не дозволять відправити його у музей радянського тоталітаризму, який збираються організувати в приміщенні Служби безпеки України.

Історію пам'ятника Известиям розповів представник Стрийської ради ветеранів Великої Вітчизняної Володимир Ігнатенко: "Під пам'ятником поховання немає, це не братська могила. Монумент зроблено на основі історичної фотокартки, яку зробили в перші дні після звільнення Стрия. Сюжет символічний: солдат піднімає на руки півторарічну дитину, батьків якої розстріляли фашисти. Як це може зашкодити українській незалежності або демократії, я не розумію. Нам, захисникам країни від окупантів, тепер частіше доводиться боротися ще й за пам'ять своїх загиблих товаришів, постійно виправдовуватися і доводити, що ми - не окупанти"


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK