НГ: Патріарх і помаранчева принцеса

НГ: Патріарх і помаранчева принцеса
www.patriarchia.ru

«Для Російської православної церкви Київ - це наш Константинополь зі своєю Святою Софією, це духовний центр російського православ'я, його південна столиця», - сказав голова РПЦ. Він заявив, що Росія та Україна складають опору східнослов'янської цивілізації. Зі свого боку Тимошенко обіцяла сприяти організації поїздки Патріарха Кирила в Україну, яка намічена на кінець липня - початок серпня. Передбачається, що він відвідає не тільки Київ, але також Донецьк, Одесу та Почаїв. Тема єдності Церкви, безсумнівно, буде найважливішою в ході цього візиту. 

Тим часом президент Віктор Ющенко - не тільки головний лобіст створення єдиної помісної Української православної церкви, незалежної від РПЦ, але й основний політичний противник Юлії Тимошенко. У Москві помаранчева принцеса, схоже, вирішила укласти з Патріархом Кирилом тактичний альянс. Тісні контакти між ними припали саме на період чергового загострення відносин між послідовниками Московського та Київського Патріархатів в Сумській області України.

Напередодні Великодня прихильники підданого анафемі РПЦ Київського Патріарха Філарета зайняли Свято-Преображенський храм у селі Беєве, що раніше належав громаді Московського Патріархату. Патріарх Кирило направив правлячому архієрею Сумської єпархії УПЦ МП єпископу Євлогію листа з висловленням підтримки. Можливо, питання про храм у селі Беєве і про інші захоплені храми обговорювалося і на зустрічі з Юлією Тимошенко в Москві. Деяке потепління відносин між РПЦ і українським урядом в наявності. Але це не заважає Тимошенко підтримувати контакти також і з Київським Патріархатом, хоча вона й не так сильно афішує це, як Віктор Ющенко. 

Церковні проблеми обговорювалася і на зустрічі Патріарха Кирила з прем'єр-міністром Болгарії Сергієм Станішевим 28 квітня. РПЦ цілком і повністю підтримує Болгарську помісну православну церкву в її протистоянні з альтернативним Синодом, який у січні цього року виграв у Європейському суді з прав людини позов проти Болгарії. Силові дії влади країни проти розкольників в 2004 році були визнані порушенням свободи совісті. Болгарська влада не погодилися з цим рішенням і днями подала до Страсбурга апеляцію, у чому Патріарх Кирило повністю її підтримав. 

Таким чином голова Московського Патріархату показав, що він не тільки протистоїть церковному розколу на своїй канонічній території - Україні, а й готовий надати швидку і рішучу допомогу в боротьбі з розкольниками братньої православної Болгарії. А яка ж без цього східнослов'янська цивілізація? І це вже пора засвоїти і першому, і другому Риму: Москва - Третій Рим, а не третій світ!



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK