Известия: Язик до Ющенка доведе

Известия: Язик до Ющенка доведе
i.i.ua

Головний тезис документу: "Російська тривалий час була імперською мовою і продовжує широко використовуватися". Як тільки парламент це визнає, він повинен буде погодитися і з другим тезисом: "Державний статус української мови несумісний з пропагандою введення другої державної мови". Це означає, що навіть сама пропозиція підвищити в Україні статус російської мови загрожуватиме кримінальною відповідальністю. Концепція взагалі заперечує, що в Україні існують регіони компактного проживання етнічних меншин.

Раніше до таких відносили і росіян, які становлять чи не половину населення країни.

Концепція вперше оголошує українську мову обов'язковою для всіх сфер публічного спілкування – чи то на роботі, чи то на відпочинку.

Контролювати мовну ситуацію будуть відразу два нових органи - національна рада при президенті і спецкомітет при уряді. Вони будуть зобов'язані "своєчасно виявляти факти порушення мовного законодавства і ставити питання про притягнення порушників до адміністративної та судової відповідальності".  

Публічне знущання над українською мовою, у тому числі використання так званого "суржику" (російсько-української суміші), тепер теж буде каратися. Частково це пояснює, чому завбачлива Вєрка Сердючка перейшла на російську. Так вона теж порушує майбутню концепцію, але її, принаймні, не звинуватять у знущанні над рідною мовою.

Всім дошкільним та навчальним закладам - від ясел до академій - пропонується стати україномовними. Всі газети зобов'язані перейти на українську мову. При цьому російськомовних періодичних видань, за різними підрахунками, в Україні від 56 до 70%.

Судячи з цієї концепції, "Известия" в Україні будуть називатися "Вісті". Концепція народилася не за одну ніч - її п'ять років розробляла робоча група при міністерстві культури. Тепер за неї має проголосувати коаліція у складі БЮТ і частково пропрезидентської "Нашої України - Народної самооборони". Єдине, що може врятувати Київ від прийняття цього документа, - сварка Ющенка і Тимошенко, кожен з яких намагається довести, що він - більший націоналіст. Судячи з останніх українських анекдотів, президент і прем'єр називають один одного ласкаво "моя Мазепа".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK