НГ: Європа розігрує кримсько-татарську карту

НГ: Європа розігрує кримсько-татарську карту
www.segodnya.ua


Сьогодні Президент УкраїниВіктор Янукович у Сімферополі представить кримській громадськості нових голівзаконодавчої і виконавчої влади. Але фоном першого візитуглави держави в стратегічно важливий регіон України стало засіданняЄвропарламенту, яке відбулосявчора в Страсбурзі, присвяченепроблемам кримських татар. Судячи з розвитку подій, не Москві і Вашингтону, а Києву найближчим часом належить взяти участь у конкурентнійборотьбі з Євросоюзом за вплив на Крим.

Як раніше прогнозувала НГ, вчора на посаді новогоголови парламенту автономії затверджений Володимир Константинов, апрем'єр-міністра - Василь Джарти. Очікується, що Янукович сьогодні представитьтакож нових керівників усіх кримських силових відомств. Кандидатури, щообговорювалися в Києві і Сімферополі, об'єднувало тільки донецько-лугансько-макіївське минуле. Подібний вибір виглядавлогічно, оскільки головою МВС України був призначений теж земляк ЯнуковичаАнатолій Могильов, який у 2007 році встиг попрацювати на посаді керівникакримської міліції. Відтоді уголовного українського міліціонера з'явилися на півострові особисті друзі івороги.

Своїм ворогом вважають Могильовакримсько-татарські організації, які вимагали від Генпрокуратури Українирозслідувати події дворічної давнини. Як розповів заступник голови МеджлісуРефат Чубаров, саме Могильов, який очолював кримську міліцію, розпорядивсянаправити на плато Ай-Петрі "тисячі військовослужбовців збронетранспортерами та іншою зброєю" проти беззбройних кримських татар.

Конфлікт в 2007 році розгорівся нібито через спробикримських татар, які  побудувалибудинку на незаконно захоплених ділянках.

Але кримський політолог Віктор Харабуга уточнив НГ,що за завданням Могильовазносилися не житлові споруди, а "всякі шашличні-забігайлівкі,які спотворили територію заповідника". "Земельні війни" у Кримуне припинилися зі звільненням Могильова, вже через рік в автономії виниклобезліч нових конфліктів, в ході яких кримські татари встановлювали наметовімістечка і оголошували голодування біля будівель органів влади в Сімферополі.

Втім, упереджене ставлення нового головиМВС України до однієї знаціональних меншин, якіскладають 12% населення автономії, - не єдина претензія кримських татар доМогильова. Чубаров вважає ще більш тяжким злочином опубліковану в 2008 році запідписом Могильовастаттю в офіційній газеті "Кримська правда", суть якої звелася довиправдання дій Сталіна, який організував спецпереселення кримських татар, яких він звинуватив упособництві фашистам. "Нове призначення Могильова є загрозою для спокою вКриму. Адже людина, яка за посадою маєборотися з ксенофобією та міжнаціональноюворожнечею, сама жїї розпалює", - пояснив керівник днями Меджлісу Мустафа Джемілєв. 

Учора всі ці тези, а також заяви про ущемленняекономічних, національних, культурних, освітніх прав кримських татар в УкраїніДжемільовозвучив під час 45-хвилинного виступу перед депутатами Європарламенту.Прес-секретар Меджлісу Лілія Муслімова сказала НГ, що обговорення проблемкримських татар у Європарламенті стало рекордним за часом і за глибиноювивчення проблеми. "Всі згадані лідером Меджлісу проблеми хвилюють Європу,оскільки мова йде про загрозустабільності і територіальнійцілісності України", - зазначила вона.

Політолог Харабуга сперечається з цією думкою,стверджуючи, що кримські татари не обмежені в правах ні на рівні законодавства,ні в повсякденному житті. "У них є національні школи, клуби, громадськіорганізації, друковані ЗМІ, телеканал, дев'ять з 100 депутатів Верховної РадиКриму - кримські татари. Не всяканацменшина в Європі можепохвалитися таким становищем", - зазначив він, додавши, що керівництвоМеджлісу насправді  домагається створення в Криму етнічної державикримських татар. Європа, на думку експерта, до певної міри підіграє цьому,оскільки "зацікавлена в дестабілізації, що дає змогуотримати контроль над стратегічно важливим півостровом".

ЄС вже презентував ряд проектів регіональногорозвитку України, головний акцент у яких зроблено на Крим. Як раніше повідомлялося, мова йдепро те, що за кожною країною - членом ЄС буде закріплений свій сектор роботи:наприклад, за Великою Британією- розвиток економічних програм, за Нідерландами - сфера громадянськогосуспільства. Меджліс на початку року заявив про намір стати провідникомпрограми ЄС "Східне партнерство" у Криму як представницького органукримських татар.

Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров під час недавньоїзустрічі з президентом Комітету регіонів Європейського союзу Люком Ван денБранде в Сімферополі заявили, що кримські проблеми не можуть бути вирішені беззалучення Меджлісу як одного із суб'єктів переговорного процесу з ЄС нарівні зорганами влади України та Криму. Пізніше це питання, як і проблеми кримськихтатар в цілому, керівники Меджлісу обговорили також з послом США в УкраїніДжоном Теффтом.

"Кримські татари наполегливо проводять своюлінію. Оскільки вона зараз збігається з інтересами Заходу в Україні, то можнаочікувати, що Європарламент прийме якусь політичну декларацію - своєріднезвернення до нової української і кримської влади. Щоправда, рішення цього органу ЄС, як відомо,мають рекомендаційний характер", - зазначив політолог Харабуга. При цьомувін згоден з думкою київських експертів про те, що кримські татари здатніблокувати інтеграцію України до структур ЄС, що в інтересах самого Євросоюзу.Контрольована нестабільність в Криму послаблює вплив на півострів не тількиМоскви і Вашингтона, а й навіть Києва, посилюючи позиції ЄС у цьому регіоні,сходяться на думці експерти. Щоправда,розвиток подій залежить від того, наскільки сильно і ефективно зможепідпорядкувати собі ситуацію новий ПрезидентУкраїни, сьогоднішній візит якого в кримську столицю може стати програмним.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK