FT: Київ може посваритися з ЄС через справу Тимошенко

FT: Київ може посваритися з ЄС через справу Тимошенко
Reuters

Український суддя, незважаючи на міжнароднийтиск та заклики закрити справу, відновив слухання після перерви, що тривала дватижні.

Однак ще нещодавно президент України ВікторЯнукович натякав, що Україна, можливо, буде шукати спосіб припинити процес,зберігши обличчя. Перед цим європейські лідери попередили його, що вердикт провину пані Тимошенко може поставити під загрозу надії країни на більш тіснуінтеграцію з Європою.

Вердикт у справі може бути винесений унайближчі дні, незважаючи на те, що у п'ятницю у Варшаві зустрінуться міністри ізкраїн Європейського Союзу і відносини з Україною будуть однією з головних темдля обговорення на їхньому саміті.

Ще недавно президент України Віктор Янукович натякав, що Україна, можливо, буде шукати спосіб припинити процес, зберігши обличчя

Євросоюз прагне до кінця року завершитипереговори з Києвом за угодами про політичну "асоціацію" та вільнуторгівлю. Проте представники ЄС та США попереджали пана Януковича, що виведенняіз гри основного лідера української опозиції означає, що угоди навряд чибудуть, як це необхідно, ратифіковані 27 країнами Євросоюзу і Європейськимпарламентом.

У вівторок у задушливій судовій залі зібралисяпонад 100 адвокатів, дипломатів і журналістів. Суддя Родіон Кірєєв відмовивзахисту пані Тимошенко у проханні повернути її справу на дослідування. Вінтакож відмовився звільнити 50-річну екс-прем'єра, заарештовану у серпні зазвинуваченням у неповазі до суду, під заставу.

У своїй заключній промові обвинуваченнязажадало позбавити пані Тимошенко волі на сім років і накласти на неї великіштрафи. Захист повинен почати свій заключний виступ у середу.

Представники ЄС та США попереджали пана Януковича, що виведення із гри основного лідера української опозиції означає,що угоди навряд чи будуть, як це необхідно, ратифіковані 27 країнами Євросоюзу і Європейським парламентом

Потенційно екс-прем'єру може загрожувати додесяти років в'язниці. Її звинувачують у тому, що у 2009 році, перебуваючи напосаді президента, вона перевищила свої повноваження та уклала із Росією угодупро постачання природного газу за цінами, які, на думку обвинувачів, завдаютьшкоди українській економіці. Вона називає ці звинувачення хибними і стверджує,що пан Янукович з їх допомогою просто намагається вигнати її з політики.

Український президент заперечує, що він стоїтьза цим процесом, проте він у цьому місяці натякнув представникам Євросоюзу, що урезультаті реформи законодавства стаття, за якою пані Тимошенко булипред'явлені звинувачення, може бути "декриміналізована".

Зараз український парламент робить кроки вцьому напрямку, але вони навряд чи увінчаються успіхом до завершення суду надпані Тимошенко. Поки що незрозуміло, що може статися, якщо закон змінять післятого, як вона буде визнана винною.

Євросоюз прагне укласти угоду не лише з комерційних міркувань, а й для того, щоб вивести Україну з російської орбіти.

Зустріч міністрів торгівлі країн ЄвропейськогоСоюзу, що відбулася в понеділок, стала доповненням до зусиль Європейськоїкомісії - виконавчого органу ЄС - завершити переговори з Україною до кінцяроку. Євросоюз прагне укласти угоду не лише з комерційних міркувань, а й длятого, щоб вивести Україну з російської орбіти.

Однак Росія, судячи з усього, враховує цюможливість і зараз дає зрозуміти, що вона може частково поступитися вимогамКиєва і знизити ціни на життєво важливий для української важкої промисловостігаз.

Раніше Росія висунула жорсткі умови длязниження цін, зажадавши від Києва або поступитися контролем над українськимитранзитними газопроводами, по яких російський газ надходить до Європи, абовідмовитися від інтеграції з Євросоюзом і замість цього приєднатися доочолюваного Москвою митного союзу пострадянських країн.

Однак під час зустрічей російського президентаДмитра Медведєва і прем'єр-міністра Володимира Путіна із паном Януковичем, щопроходили минулих вихідних, російські лідери займали, за чутками, більш гнучку,ніж раніше, позицію.

Оригінал публікації: Kiev heads for EU fight over Tymoshenko

***

У рубриці Огляд преси статті із закордоннихЗМІ про Україну публікуються без купюр і змін. Редакція не несевідповідальності за зміст даних матеріалів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK