ООН: Наркомани США, Ірану та Бангладеш зловживають сиропом від кашлю

Reuters

"Комітет має у своєму розпорядженні інформацію про те, що у деяких країнах об'єктом зловживання є сиропи від кашлю, до складу яких входять такі наркотичні засоби, як кодеїн, дигідрокодеїн, етилморфін, гідрокодон та фолькодин", - йдеться у доповіді.

За словами міжнародних експертів, з цією проблемою не можуть впоратися як у США, так і в Європі, зокрема у Східній. Однак даних про масштаби зловживання цим сиропом поки що дуже мало. У зв'язку із цим, комітет ще у 2008 році розіслав урядам 50 країн спеціальний опитувальник про факти зникнення таких сиропів та про зловживання ними.

В Ірані, за даними уряду, таким сиропом зловживають близько 100 тисяч осіб. У США подібними вподобаннями особливо страждають підлітки та молодь. Широко поширене вживання сиропів від кашлю серед наркозалежних у штаті Техас. Як зазначають автори доповіді, у більшості країн наркомани дістають такі сиропи у звичайних аптеках, оскільки найчастіше для них не потрібен рецепт. Крім того, купити ці ліки можна на чорному ринку.

"Сироп від кашлю потрапляє на чорний ринок у результаті витоку із законних каналів розподілу, особливо у результаті незаконного придбання у оптових постачальників або крадіжки зі складів, з аптек та лікарняних установ", - повідомляється у доповіді.

Міжнародні експерти визнають, що сиропи від кашлю є ефективним ліками, проте закликають усі країни уважно стежити за проблемою зловживання ними.

Нагадаємо, раніше дослідницька корпорація RAND заявила, що синтетичний наркотик метамфетамін завдає економіці США чималого збитку.