Кремль заявив, що суперечка з Україною щодо колишньої власності СРСР зайшла в глухий кут

shevchuk.org.ua

"Що стосується позиції України, то тут ситуація безвихідна. Верховна Рада України досі не ратифікувала угоду, підписану при розпаді СРСР, за якою Росія разом з боргами Союзу отримувала і всю його власність", - сказав Кожин в інтерв'ю виданню Трибуна.

Він зазначив, що цей так званий нульовий варіант визнали і ратифікували всі, але потім Україна від нього відмовилася.

"Зараз ситуація парадоксальна: Росія виплатила всі борги колишнього СРСР, включаючи й українську частину. Ми платимо за утримання об'єктів. Але Київ продовжує претендувати на власність колишнього СРСР і перешкоджає тому, щоб Росія вступила в законні права власності", - зазначив він.

"У деяких країнах об'єкти, за які ми платимо, формально продовжують залишатися власністю СРСР", - пояснив Кожин.

"Справа дійшла до абсурду: в одній з країн Україна звернулася до місцевого суду з проханням визначити, кому належить об'єкт власності. Але владі цієї країни вистачило політичного розуму, щоб заявити: це російське", - додав керуючий справами президента Росії.

Водночас він повідомив, що до 2000 року закордонна нерухомість Росії була на балансі 46 організацій. "До 2000 року хто тільки не займався і керував цією власністю. Деякі з цих персонажів зараз перебувають під слідством", - заявив він.

"Сподіваюся, що в результаті Росії додатково повернеться ще кілька об'єктів", - сказав Кожин, додавши, що зараз ці функції покладено на МЗС РФ, Мінекономрозвитку і управсправами Президента РФ.

Нагадаємо, кілька днів тому міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що претензії України на активи колишнього СРСР суперечать раніше досягнутим домовленостям.