МЗС Туреччини вручив ноту протесту ізраїльському послу

tursvodka.ru

Виступаючи напередодні на міжнародній конференції, ізраїльський воєначальник  закликав владу Туреччини, зокрема прем'єра Ердогана, "уважно вивчити свою історію", перш ніж звинувачувати Ізраїль у скоєнні військових злочинів у секторі Газа.

Зокрема, він мав на увазі трагічні події в Османській імперії під час Першої світової війни, коли було вбито близько 1,5 мільйона вірмен. В історію ці події увійшли під назвою "геноцид вірмен", однак турецька лада категорично відкидає звинувачення в масовому знищенні вірмен і вкрай болісно реагує на будь-які ініціативи в цьому напрямку, як національні, так і міжнародні.

У ноті МЗС Туреччини, врученій послу Ізраїлю, висловлювання командувача Сухопутних військ були названі неприйнятними, повідомляє NTV.

Генштаб збройних сил Туреччини, в свою чергу, закликав військове відомство Ізраїлю пояснити, чи відповідає дійсності заява Мізрахі.
У заяві турецького Генштабу, розміщеній на його сайті, висловлювання командувача Сухопутних військ Ізраїлю названі "… неприйнятними, безвідповідальними та такими, які завдають шкоди національним інтересам двох країн".

Туреччина є військово-стратегічним партнером Ізраїлю в регіоні. Однак офіційна Анкара різко критикує Тель-Авів за непропорційне застосування сили проти палестинців.  

В суботу місцеві ЗМІ повідомили, що прокуратура Анкари запросила дозвіл у міністра юстиції Туреччини на порушення кримінальної справи відносно керівництва Ізраїлю за звинуваченням в "здійсненні геноциду та злочини перед людством" в секторі Газа.