У Гомелі на час візиту Ющенка мешканцям центральних вулиць заборонили вивішувати білизну і відчиняти вікна

president.gov.ua

З активними діячами опозиції міліція провела відповідні розмови, щоб вони утрималися від несанкціонованих акцій.

Візит Віктора Ющенка і Олександра Лукашенка розраховано на три-чотири години. Очікується, що лідери України та Білорусі зустрінуться в старовинному гомельському палаці Румянцева і Паскевичів.

Під час переговорів президенти обговорять завершення правового оформлення державного кордону, а також питання торговельного та економічного співробітництва, співпраці в енергетиці та транспортній сфері. Ще одне питання, яке повинні обговорити президенти - співпраця з ЄС у рамках програми Східне партнерство. Олександр Лукашенко не поїде на установчий саміт ініціативи, який відбудеться в Празі 7 травня. Можливо, Лукашенко звернеться до Президента України з проханням щодо майбутнього саміту.

Після переговорів, Ющенко і Лукашенко покладуть квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку.

Як повідомлялося, 17 квітня президент Білорусі отримав запрошення від голови МЗС Чехії на саміт програми Східне партнерство. Однак, того ж дня президент Вацлав Клаус заявив, що він не подасть руки президентові Білорусі Олександру Лукашенку і не запросить його в Празький Град, якщо той зважиться приїхати в Прагу.

20 січня цього року Віктор Ющенко і Олександр Лукашенко зустрічалися в Чернігові. Наприкінці січня заступник глави Секретаріату Президента Андрій Гончарук заявив, що Україна на прохання президента Білорусі Олександра Лукашенка виступає адвокатом Мінська в Європейському Союзі.

Нагадаємо, білоруський парламент більше 10 років відмовляється ратифікувати угоду про кордон між Україною та Білоруссю. Мінськ наполягає на поверненні Києвом боргу часів розпаду СРСР.