Європарламент закликав Україну взятись за захист популяції риб у Чорному морі

europarl.europa.eu

"Розвитокситуації в Чорному морі викликає неабиякезанепокоєння. Якщо не вжити терміновихзаходів, Чорне море перетвориться намертве", - заявила, виступаючи напленарному засіданні Європарламентув Страсбурзі, автор резолюції, депутатвід Болгарії Іліана Малинова Іотова.

Згідноз резолюцією, багато екосистем Чорногоморя серйозно порушені, що безпосередньопов'язане з рибальством, кліматичнимизмінами і забрудненням навколишньогосередовища.

Європарламентаріїзаявили, що нова політика, спеціальнорозроблена для Чорного моря і включенаяк складова частина в майбутню реформуєдиної політики рибальства ЄС, "маєдозволити зберегти і поліпшити рибнізапаси під егідою Європейськогосоюзу".

"Щоб поліпшити стансправ, необхідна співпраця державЧорного моря", - підкреслюється врезолюції Європарламенту.

У зв'язкуз цим євродепутати привітали зусилляЄвропейської комісії щодо створенняробочих груп з Росією і Туреччиною.Європарламент розцінив це як "кроку правильному напрямі".

Разом ізтим, парламентарії висловилися занеобхідність залучити до цієї роботиУкраїну і Грузію.

У резолюції сказано,що нинішня практика квот на щорічнийвилов риби для кожної держави не повинназалишатися єдиним правилом регулюваннярибальства в Чорному морі.

Документзакликає до "рішеннь на довгостроковуперспективу, таких, як багаторічніплани, підкріплені науковими даними",що одночасно дозволять покращитиекономічну ситуацію в риболовецькомусекторі та стан екосистем Чорногоморя.

На думку європейських депутатів,багато проблем, з якими зараз стикаютьсядержави Чорного моря, пов'язані звідсутністю відповідних інституційнихструктур, які б координували тазабезпечували управліннярибальством.

Резолюція закликаєЄврокомісію розглянути питання простворення нового регіонального органу,який би зміг на довгострокову перспективупосилити й розвинути взаємодію міжнауковими установами, рибалками тапереробниками в регіоні Чорногоморя.

Нагадаємо, в грудні 2010 рокузаступник директора Інституту біологіїпівденних морів із наукової роботи,доктор біологічних наук Юрій Токарєвзаявив, що через погіршення екологічноїсистеми Чорного моря значно скорочуєтьсяпопуляція цінних сортів риби.