У Нашій Україні заяву Путіна називають "фантомним болем за Радянським Союзом"

АР

Як повідомили впрес-службі партії Наша Україна, так прокоментував член політради партії ДанилоЛубківський публікацію в газеті Известия статті російського прем'єр-міністраВолодимира Путіна про перспективи Євразійського союзу.

"Будівництво в радянських традиціях, як правило,закінчується або провалом, або казармою. Риторика російського керівництва проінтеграцію містить нові аргументи, але стару радянську суть. Це означає, щовони обрали вельми непросту і невдячну ціль йти всупереч історичним, політичнимта економічним процесам" , - вважає він.

На переконання Лубківського, справжня мета статті Путінаочевидна. "Починаючи виборчу кампанію, російське керівництво вкотрезаявило про геополітичні амбіції відновити керівний статус Москви на всьому пострадянськомупросторі. Ця давня ідея є фантомним болем Росії, який заважає їй адекватнооцінювати відносини з сусідами і партнерами. На жаль, така ідея не маєобдуманих перешкод в самій Росії, оскільки її дотримуються не тільки політичні,але і церковні керівники, не кажучи про "закріпачену" інтелігенцію",- зазначив Лубківський.

"Путін, м'яко кажучи, видає бажане за дійсне, колиставить знак рівності між ЄС і майбутнім Євразійським союзом, ініційованимРосією. Теза Путіна про "велику Європу, невід'ємною частиною якої єЄвразійський союз, об'єднану єдиними цінностями свободи, демократії та ринковихзаконів" не має нічого спільного з реальністю. І це зрозуміло кожному, хтоспробує порівняти реальний рівень добробуту людей і можновладців, дотриманнягромадянських прав, свободи слова та ЗМІ, можливості проведення демократичнихвиборів і зміни влади, захищеність прав національних та релігійних меншин,рівень корумпованості влади та свавілля правоохоронних органів, свободипідприємництва в країнах Європейського Союзу і Євразійського простору", -зазначив Лубківський.

За його словами, "ці розбіжності - вражаючі, вонисвідчать не про економічні моделі, а про серйозні цивілізаційні відмінності, зокрема,в системі життєвих цінностей і у відносинах між людиною і державою. Якщо наєвропейському просторі права та інтереси людини теоретично і практично стоятьна першому місці, і саме їх покликана захищати держава, то в "Російськомусвіті" людина традиційно є гвинтиком для влади і підпорядковуєтьсядержавним інтересам".

"Відмінності між Європою і Росією - очевидні длябільшості українських громадян. Саме тому більшість з нас виступає заінтеграцію в Європейський Союз. Російські обіцянки райдужних інтеграційних перспективне можуть замінити реального прогресу у вирішенні проблемних питань вукраїнсько-російських відносинах на рівноправних і взаємовигідних принципах. Для України це перш за все питання справедливої​​ціни на російський газ, повноцінне функціонування Зони вільної торгівлі тадотримання прав української громади в Російській Федерації", - зазначивЛубківський.

Як повідомлялося, Путін вважає, що на базі Митногосоюзу і Єдиного економічного простору можна створити повноцінний економічнийсоюз.