Джоан Роулінг стала кавалером ордену Почесного легіону

АР

Про це повідомляє агентство AP.

Роулінг отримала нагороду із рук президента Франції Ніколя Саркозі 3 лютого.

В урочистій промові на церемонії вручення нагороди Роулінг, говорячи французькою, вибачилася за те, що лиходій із книг про Гаррі Поттера - Вольдеморт - носить французьке ім'я (французькою vol de mort - "політ смерті").

Роулінг пояснила, що "завжди пишалася французькими предками. Але необхідно було знайти таке ім'я, яке несло б заряд потужності та загадковості одночасно".

Письменниця, крім того, згадала, що одного із її прапрадідів, француза за національністю, теж було нагороджено орденом Почесного легіону. Французький прапрадід Роулінг отримав орден у 1924 році за хоробрість, яку виявлено в битві при Вердені, одній із ключових битв Першої світової війни, повідомляє Reuters.

Зі свого боку Саркозі подякував Роулінг за те, що своїми книгами вона "повернула дітям любов до читання", і допомогла молодим поколінням зрозуміти, що читання це "джерело насолоди, а не засіб покарання".

Водночас, британську письменницю Джоан Роулінг, автора книг про Гаррі Поттера, найбільш високооплачуваною письменницею в світі за версією американського журналу Forbes. Роулінг щосекунди заробляє $ 9.

Нагадаємо також, що 17 липня 2009 року на екрани шостий фільм про хлопчика-чарівника Гаррі Поттер і Принц-полукровка. П'ять фільмів про Гаррі Поттера, що вже вийшли на екрани, в сукупності зібрали у світовому прокаті $ 4,5 млрд. У планах кінематографістів - зняти ще два фільми за останньою книгою про Гаррі Поттера - Гаррі Поттер і Дарунки Смерті.