Литвин закликав не спекулювати на мовних і національних питаннях

intersvoboda.com.ua

Про це Володимир Литвин заявив сьогодні, 21 квітня, під час зустрічі з Верховним комісаром у справах національних меншин Організації з безпеки і співробітництва в Європі Кнутом Воллебеком.

"Мовні проблеми, міжнаціональних та релігійні відносини - дуже делікатна сфера, яка потребує виваженого підходу ... Політики не повинні спекулювати на цих проблемах", - сказав він.

За словами Литвина, представники всіх національностей повинні мати всі права на вільний розвиток своєї культури, самобутність, мови, і водночас, повинні поважати державу, в якій вони живуть.

Спікер зазначив, що необхідно проводити політику не примусу, а заохочення, зокрема в сферах засобів масової інформації, освіти, і мовній.

У свою чергу Воллебек повідомив, що метою його візиту є вивчення ситуації із забезпеченням освітніх та мовних прав національних меншин, які проживають в Україні, а також ознайомлення зі станом справ із законодавчим забезпеченням прав цієї категорії громадян і представників депортованих народів, які повернулися в Україну.

Комісар ОБСЄ запропонував провести орієнтовно у червні-липні засідання круглого столу, присвяченого обговоренню законопроекту про відновлення прав депортованих народів, і передав Литвину пропозиції до цього документу.

Спікер підтримав ініціативу Воллебека, запропонувавши провести засідання такого круглого столу в другій половині липня.

Як повідомлялося, Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллебек вивчає ситуацію з освітою українською мовою в РФ і російською в Україні.