Ходорковський: Росія залишиться без реформ, якщо Путін збереже владу

Ходорковський: Росія залишиться без реформ, якщо Путін збереже владу
АР

Ходорковський передаввідповіді на питання агентства Reuters з колонії, де відбуває покарання зашахрайство і крадіжку нафти.

"Думаю,у багатьох зникне надія на внутрішнє реформування чинної системи влади. Різкоприскориться еміграція соціально та інтелектуально активних росіян", -відповів Ходорковський на питання про перспективи збереження влади в рукахПутіна - в тій чи іншій формі - після президентських виборів 2012 року.

Питанняпро ставлення до молодшого учасника правлячого тандему - президента ДмитраМедведєва - Ходорковський залишив без відповіді.

Водночас,засуджений бізнесмен не поспішає записувати Путіна в особисті вороги, називаючиосновними причинами свого переслідування бажання оточення нинішнього прем'єраРФ відібрати в нього найбільшу в країні нафтову компанію ЮКОС і припинити похідолігархів у владу.

"Ніхтоз високопоставлених чиновників, з ким я обговорював питання атаки на мене і моїхпартнерів, не говорив про якесь суто особисте підґрунтя конфлікту. Хоча,погоджуся, наступні події і висловлювання показали наявність саме особистихмотивів", - говорить Ходорковський.

"Метою... була демонстрація готовності влади жорстко припиняти несанкціоновануопозиційну активність бізнесу ... Але головним призом для рейдерів все одно бувЮКОС", - сказав Ходорковський, вкотре назвавши серед ініціаторів справиЮКОСу віце-прем'єра і близького соратника Путіна Ігоря Сечина.

"Яне можу думати про Сечіна добре. Він - організатор і натхненник тієї вакханаліїдержавного рейдерства, яка, знищивши ЮКОС, розповзлася всією країною", -сказав Ходорковський.

Якзазначає Reuters, основні нафтовидобувні активи ЮКОСу після арештуХодорковського і його бізнес-партнерів дісталися невеликій держкомпаніїРоснефть, яка в підсумку стала найбільшою в країні. Сечин,який очолював раду директорів Роснефти, говорив, що "справа ЮКОСу"дозволила навести лад у галузі: "Кілери і шахраї сидять, бардакприпинений, і правила гри є".

Ходорковськийповторив, що не шкодує про своє рішення не їхати з країни під загрозою арешту,але переживає за сім'ю і колишніх колег і партнерів. "У1989-2000 роки, якби я мав нинішній досвід, я б більше займався розбудовоюгромадянського суспільства, а не витрачав весь час на відновленняпромисловості", - описує упущені можливості Ходорковський і каже, що непрагне ні до помсти, ані до влади.

Вінтакож заявив, що не збирається бути президентом Росії: "У мене іншіпріоритети - сім'я і громадська діяльність. Якщо мені дадуть можливість цимзайматися - спасибі. Не знаю, правда, кому".

Ходорковськийзазначив, що не має ілюзій щодо майбутнього Росії за нинішньої влади, не віритьу зміну курсу після 2012 року і передбачає кризу після 2015 року: "Глибинуі суть кризи я зараз передбачити не можу, але вона неминуча незабаром після2015 року".

"Неякіснедержуправління не дозволить балансувати економіку при темпах зростаннянадходжень нижче як 4 відсотки... У режимі ручного управління всі ці проблемине вирішити. Необхідно реформування системи в цілому", - вважає засудженийбізнесмен.

Нагадаємо,наприкінці грудня 2010 року Михайло Ходорковський і колишній голова компаніїМЕНАТЕП Платон Лебедєв отримали 13,5 років колонії загального режиму у другійкримінальній справі. Судвизнав їх винними в розкраданні нафти у дочірніх компаній ЮКОСу і відмиваннігрошей на суму близько 30 млрд доларів.

Утравні Мосміськсуд пом'якшив Ходорковському і Лебедєву з 14 до 13 років колоніїзагального режиму. Згідноіз затвердженим вироком і з урахуванням першої справи, бізнесмени вийдуть на волюв 2016 році.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK